Göteborgs konstmuseum renoveras för 800 miljoner

Politikerna har gett klartecken för Göteborgs konstmuseums rekorddyra renovering och utbyggnad. Kravet är att museet själv hjälper till – genom att dra in 27 miljoner kronor extra varje år.

Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen ska få en välbehövlig upprustning. Arkivbild.

Göteborgs konstmuseum vid Götaplatsen ska få en välbehövlig upprustning. Arkivbild.

Foto: Erik Abel/TT

Kultur2021-09-29 20:29

Redan 2016 avsattes 380 miljoner kronor i kommunstyrelsen för att rusta upp och bygga ut konstmuseet. Förstudierna som följde visade dock att notan snarare skulle landa på omkring 800 miljoner kronor och då stannade arbetet upp, skriver Göteborgs-Posten.

Under onsdagens möte klubbades ett nytt beslut i frågan vilket bland annat innebär att museet självt ska stå för 55 procent av de ökade driftkostnaderna som ombyggnationen innebär.

Det betyder att museets intäkter från exempelvis biljettförsäljning, privat finansiering, lokaluthyrning samt statliga och regionala bidrag måste öka med runt 27 miljoner kronor om året.

– Det är en utmaning. Samtidigt ska ju arbetet vara klart 2028, så det finns lång tid att arbeta med frågan, säger kulturförvaltningens direktör Anna Rosengren till GP.

Göteborgs kommunpolitiker anser att regionen och staten bör bidra i större utsträckning till finansieringen av Göteborgs konstmuseum.

– Vi är ärligt talat ganska missnöjda med statens inblandning. Om man jämför med Stockholm är det oerhört dåligt, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius till GP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!