Gravfynd visades upp i Egypten

Egypten visar nu upp fem gravkammare som nyligen upptäckts i vidsträckta begravningsområdet Sakkara, söder om Egyptens huvudstad Kairo.

Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens antikvitetsmyndighet, tittar närmare på hieroglyferna i en nyligen hittad grav.

Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens antikvitetsmyndighet, tittar närmare på hieroglyferna i en nyligen hittad grav.

Foto: Sayed Hassan/AP/TT

Kultur2022-03-19 17:41

De fem gravarna, som är vackert utsmyckade, grävdes fram tidigare den här månaden. Utgrävningarna på den platsen inleddes i september i fjol.

Gravarna är från det Gamla riket och den efterföljande perioden, skriver det ansvariga departementet på Twitter. Det Gamla riket dateras ofta 2700–2270 före Kristus, enligt Nationalencyklopedin.

Filmer från platsen visar gravschakt som leder fram till gravarna. Väggarna är fyllda av hieroglyfer och bilder av heliga djur.

Gravarna ska ha varit för högre ämbetsmän, enligt Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens antikvitetsmyndighet. Och han hoppas på ytterligare fynd.

– Vi fortsätter våra utgrävningar. Vi tror att vi kan hitta fler gravar i området, säger han.

Världsarvet Sakkara var ett gravfält för forntida Egyptens huvudstad Memfis. Där finns bland annat den berömda trappstegspyramiden.

I höstas hittades en mängd sarkofager i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!