Ny statistik från brittiska Office for National Statistics visar att 16,4 procent av kulturskaparna kom från arbetarklassen mellan 1953 och 1962, men bara 7,9 procent fyra decennier senare, skriver The Guardian.
Nedgången följer en minskning i hela samhället av det antal människor som har sitt ursprung i arbetarklassen. En studie publicerad av tidskriften Sociology och gjord av forskare vid universiteten i Edinburgh, Manchester och Sheffield visar att 37 procent av arbetskraften hade föräldrar med arbetarklassjobb 1981.
2011 hade andelen sjunkit till 21 procent.
Samtidigt väcks frågor om varför alla försök att göra kulturen mer tillgänglig och öka mångfalden har haft så klena resultat: människor som vuxit upp i familjer med professionella kulturutövare är fyra gånger mer benägna att själva välja den banan än personer med arbetarklassföräldrar.
Färre kulturskapare med rötter i arbetarklassen väcker också farhågor om att berättelserna om den ska trängas bort eller förvandlas till "fattigdomspornografi", skriver The Guardian.
– Den här obalansen har varit med oss länge. Den föreslår att vi måste göra något mer än att bara starta kurser för tillgänglighet. Den tyder på att det här är ett stort socialt problem, inte något som bara BBC eller Arts Council eller den typen av organisationer ska ta itu med, säger Dave O’Brien, professor i kulturella och kreativa näringar vid University of Sheffield, till The Guardian.