På Världskulturmuseets begäran har regeringen godkänt att 39 föremål med ursprung i kungadömet Benin i nuvarande Nigeria skickas tillbaka. De flesta är rituella figurer som stod på olika altare.
Dessa kom till Sverige mellan 1898 och 1908 via svenska och tyska mecenater och den internationella konstmarknaden. De kan knytas till den plundring av Benin City som genomfördes 1897 under den så kallade brittiska straffexpeditionen.
– Det är ett extremt trauma och alla vet att det skedde, har Michael Barrett, Afrikaintendent vid Världskulturmuseerna tidigare sagt till TT.
Det här blir första gången som Världskulturmuseerna återlämnar föremål till den afrikanska kontinenten och Michael Barrett beskriver regeringens beslut som historiskt.
35 av föremålen visas just nu på Etnografiska museet i Stockholm och återlämnandet kommer troligen att ske stegvis under flera år, enligt Barrett.
Sammanlagt 3 000 till 5 000 föremål spreds över världen efter plundringen. Hittills har Nigeria lyckats skriva avtal om att få tillbaka cirka 1 400 av dem.
Regeringen godkände samtidigt att museet lämnar tillbaka 84 föremål från en medicinmans samling till urfolket kallawaya i Bolivia. Beslutet gäller den så kallade kallade Niño Korin-samlingen som omfattar föremål som beskrivs som heliga, inklusive en mänsklig kvarleva. Återlämnandet ska ske via Bolivias ambassadör i Sverige.