Ilska och besvikelse från norska kulturlivet

De norska publikrestriktionerna lättas ytterligare. Men företrädare från kulturlivet uttrycker besvikelse och ilska och menar att regeringen kunde ha gått längre.

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.

Företrädare för det norska kulturlivet demonstrerade tidigare i veckan utanför Stortinget. Arkivbild.

Foto: Javad Parsa/NTB

Kultur2022-01-21 07:31

Från lunchtid fredag 21 januari kan norska kulturarrangörer ta emot en publik på upp till 1 500 inomhus och 3 000 personer utomhus så länge som besökarna har anvisade platser. För inomhusarrangemangen råder dock också en gräns på 50 procents kapacitet samtidigt som publiken måste delas upp i grupper på högst 200 personer. Mellan dessa krävs ett avstånd på två meter.

Olav Munch, administrativ chef i Grieghallen säger till Bergensavisen att det i praktiken inte blir möjligt att ta emot 1 500 personer.

– Om alla gäster ska hålla en meters avstånd, kan vi i teorin ta emot 820 personer. Men eftersom det nu också är snack om grupper, och avstånd mellan grupperna, kommer antalet besökare att bli lägre. I praktiken betyder det att vi har plats för ungefär 600 i publiken. Det är klart vi hade hoppats på mer.

En rad aktörer hade bett om att arrangörerna själva ska får göra en värdering av hur många som går att ta in, enligt samma princip som råder för butiker, träningslokaler med flera. I stället satte regeringen en ny övre gräns.

– Vi är besvikna och arga. Det är så orättfärdigt att jag mest har lust till att gråta, säger Atle Halstensen från musikalproducenten Scenekvelder till Aftenposten.

Tidigare i veckan arrangerade Scenekvelder en demonstration utanför Stortinget som samlade flera hundra personer från kulturlivet.

Den norska kulturministern Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiet, beskriver de nya restriktionerna som ett steg i rätt riktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!