Det var på dagen 250 år sedan den allra första föreställning ägde rum på Kungliga Operan, den 18 januari 1773. Kvällen till ära bjöds gästerna på en tidsresa som gick från 1700-talsbalett till nutida koreografi av Alexander Ekman, sång av Nina Stemme, Hanna Husáhr och Karl-Magnus Fredriksson, nyskriven text av Carina Burman, Martina Montelius och Sara Stridsberg och gästspel av Dramatenskådespelare.
Temat för jubileumsåret är "dåtid, nutid och framtid" och just framtiden för Kungliga Operan har diskuterats sedan 00-talets början. Inte mindre än fem kulturministrar har haft frågan om det allt mer bedagade huset på sitt bord. Renoveringsbehovet är akut, den 120 år gamla byggnaden faller bokstavligen sönder, rörledningar läcker, det regnar in och ventilationen är undermålig.
Många miljarder
Kostnaden för att få huset på fötter beräknas i dagens penningvärde landa på 4,5 miljarder kronor, enligt en kalkyl som gjordes i somras.
I samband med onsdagskvällens jubileumsförställningen var förväntningarna höga att kulturministern skulle komma med ett efterlängtat besked i frågan, och till TT sade Parisa Liljestrand att Kungliga Operans framtid är ett prioriterat ärende för regeringen och att det kommer att stanna på hennes bord.
– Det här huset är en fantastisk kulturskatt och ett kulturarv som vi har ett ansvar att värna. Vi ser behovet och kommer att se till att det här huset får fortsätta att fungera både som byggnad och som nationalscen.
Inget besked
Något mer konkret besked än så vad gäller finansiering och tidsplan hade kulturministern inte att komma med.
– Det är klart att jag förstår att ett besked hade varit välkommet. Vi är väl medvetna att vi behöver komma med ett besked och en lösning mycket snart, men jag tycker att det är välkommet att regeringen signalerar en vilja att lösa ett problem som löpt under tio år, säger hon.
De förslag som regeringen har att ta ställning till är att bygga ett helt nytt operahus, renovera det befintliga eller att bygga en ny opera i den gamla operan – ett alternativ som både Kungliga Operan och Statens fastighetsverk förordat.