Ändringen i kulturbudgeten görs för att de efterfrågade 100 miljoner kronorna i produktionsrabatter inte ska frysa inne på grund av att film- eller dramaproduktionerna tar längre tid än planerat. Pengarna betalas ut först när utgifterna kan redovisas, vilket ibland är svårt att fastställa i ansökan.
Syftet med produktionsrabatterna är att locka både svenska och internationella produktionsbolag att förlägga inspelningar till Sverige. Filmbranschen efterfrågar mer pengar till rabatterna än dagens 100 miljoner kronor som snabbt tog slut när ansökningarna öppnades.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förklarar frånvaron av nysatsningar med "ett mycket svårt ekonomiskt läge i Sverige".
– Vi har en rekordhög inflation och samtidigt lågkonjunktur. Vi måste ta höjd för att bekämpa inflation och samtidigt stötta hushållen, det är det som regeringen jobbat med att ta höjd för, säger hon.
Amanda Lind (MP), tidigare kulturminister och nu ordförande i riksdagens kulturutskott, hade bland annat önskat extra generella statsbidrag till kommuner och regioner.
– Kulturlivet runt om i landet blir hårt pressat. Det finns en stor risk för att verksamheter faller igenom. Att man inte redan nu meddelar att man återställer kulturskolestödet är en oroande signal.