Israel lägger miljoner på Einstein-museum

Ett nytt Einstein-museum för motsvarande hundratals miljoner kronor ska byggas i Jerusalem. Museet kommer att innehålla den största samlingen originaldokument i världen.

Albert Einstein blev en pop-ikon, delvis tack vare sin yviga frisyr och ansiktsbehåring. Arkivbild.

Albert Einstein blev en pop-ikon, delvis tack vare sin yviga frisyr och ansiktsbehåring. Arkivbild.

Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Kultur2022-10-23 18:10

Israel har beslutat att lägga sex miljoner dollar på ett Albert Einstein-museum i Jerusalem. Ytterligare tolv miljoner dollar ska komma från Hebreiska universitetet, som Albert Einstein var med och grundade.

Museet ska ligga på universitets campus i Givat Ram i stadens centrala delar och innehålla den största samlingen av fysikerns dokument i världen.

När Albert Einstein dog 1955 i USA, 76 år gammal, lämnade han hela sin samling dokument till universitetet. Enligt kuratorn Roni Grosz består samlingen totalt av över 85 000 objekt och målet är att museet ska presentera dem med toppmodern utställningsteknik, forskningsdemonstrationer och originaldokument.

"Museet ska visa Einsteins bidrag till forskningen och hur hans upptäckter påverkar våra liv än i dag", skriver universitet i ett uttalande, enligt AFP.

Einsteins relativitetsteori revolutionerade forskningsfältet fullständigt och han bidrog också på flera sätt i forskningen om kvantmekanik. Han tilldelades Nobelpriset i fysik 1921.

Fakta: Albert Einstein

Albert Einstein föddes 1879 i Ulm i Tyskland och dog 1955 i New Jersey, USA.

Han betraktas som en av de mest framträdande nydanarna inom modern fysik.

1905 publicerade Einstein sin berömda relativitetsteori, den om sambandet mellan energin, massan hos ett objekt och ljusets hastighet, vars formel E=mc2 har blivit världsberömd.

1921 tilldelades han Nobelpriset i fysik "för hans förtjänster om den teoretiska fysiken, särskilt för hans upptäckt av lagen för den fotoelektriska effekten".

Einstein var av judisk börd och tvingades lämna Tyskland när nazisterna tog makten 1933. Han bodde i USA resten av livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!