Jubel pÄ Nobelpristagarens förlag

Champagne i överflöd, hurrarop och sÄng. PÄ Norstedts, som Àr det förlag som gett ut Ärets Nobelpristagare i litteratur, firade man rejÀlt efter att pristagaren Annie Ernaux presenterats.

Den svenska förlÀggaren Lisa Lindberg (till höger) skÄlar och firar priset pÄ Norstedts förlag.

Den svenska förlÀggaren Lisa Lindberg (till höger) skÄlar och firar priset pÄ Norstedts förlag.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur2022-10-06 15:00

Det Àr idel glada miner pÄ Norstedts förlag i Stockholm strax efter klockan 13 pÄ torsdagen, nÀr Nobelpristagaren i litteratur har tillkÀnnagivits av Svenska Akademien. PÄ förlaget korkar man upp champagneflaskor, hurrar och sjunger den franska nationalsÄngen.

– Champagnen var ljummen, vi hade inte förvĂ€ntat oss det hĂ€r, sĂ€ger Peter Karlsson, förlĂ€ggare pĂ„ Norstedts.

NÀr Lisa Lindberg kommer in i rummet bryter ett jubel ut. Hon Àr nÀmligen den som har varit förlÀggare Ät Ärets pristagare Annie Ernaux.

– Det kĂ€nns fantastiskt roligt, sĂ€ger hon.

Annie Ernauxs författarskap beskriver Lisa Lindberg som nÄgot unikt.

– Jag tycker att hon har en helt unik fransk röst om att komma underifrĂ„n, att komma frĂ„n en klass och byta miljö. Hon Ă€r en stark feministisk röst.

Annie Ernaux har getts ut pÄ Norstedt sedan 2020. Peter Karlsson berÀttar att han har haft pÄ kÀnn att det skulle leda till nÄgot stort.

– Det kĂ€nns fantastiskt. Vi hade planerat att ge ut hennes roman "Sinnena" till vĂ„ren men vi fĂ„r kanske tidigarelĂ€gga den utgivningen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!