Kulturbesparingar nästa år ställs in

Nedskärningarna av Nordiska rådets kulturbudget nästa år ställs in. Tidigare oanvända pengar ska gå till kulturbudgeten för 2022. Men beslutet att ta pengar från kulturen till miljöarbetet i framtiden består.

Kulturminister Amanda Lind (MP) tycker det är "olyckligt" att kulturen ställs mot miljöarbetet i Nordiska rådet. Arkivbild.

Kulturminister Amanda Lind (MP) tycker det är "olyckligt" att kulturen ställs mot miljöarbetet i Nordiska rådet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur2021-11-04 14:14

Redan i fjol beslutade Nordiska rådets presidium att under fyra år föra över pengar från kulturbudgeten till miljö- och hållbarhetsarbete. I årets budget handlade det om en omfördelning på drygt tolv miljoner danska kronor och även inför framtiden ligger beslutet kvar.

Däremot får kulturen tillbaka cirka åtta miljoner danska kronor nästa år, berättar kulturminister Amanda Lind (MP).

– Det här är en justering för nästa år, men det är klart att när vi kulturministrar diskuterar så ser vi ju att kulturen kommer att ha olika typer av behov inte minst på grund av pandemin även framåt och nu kommer det att ske fortsatt samtal även för kommande år.

Stark kritik

Fjolårets beslut att spara på kulturen väckte stark kritik från vissa riksdagsledamöter i Nordiska rådet. Årets förhandlingar mellan Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet landande i en kompromiss, berättar Amanda Lind.

TT: Tycker du att det är rätt att ta pengar från kulturen till miljöarbetet?

– Jag tycker det är olyckligt att de två områdena ställs emot varandra och det delar jag med mina ministerkollegor. Sedan finns det alltid skäl att se över satsningar, det är en del av vanligt budgetarbete, men jag är väldigt glad över att det gick att hitta en lösning för nästa år, säger Amanda Lind.

Nordjobb blir kvar

Fördelningen av de nya medlen är inte klar men satsningarna på Nordiskt journalistcenter och Orkester Norden blir kvar, enligt Amanda Lind. Kompromissen säkrar även språksamarbetet, Norden i Skolan, Nordjobb samt den nordiska litteraturveckan.

Ministerrådet har också avsatt medel till en undersökning av hur techjättar som exempelvis Google och Facebook påverkar de professionella mediernas förutsättningar i de nordiska länderna.

– Här har vi stora likheter i Norden. Det finns många goda skäl till att titta på det här tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!