Det stora budgetklivet togs redan för ett år sedan då regeringen bland annat avsatte en extra miljard till kulturens återöppnande, pengar som har gått till att stötta ett pandemidrabbat kulturliv. Under året har beslut om ytterligare krisstöd tagits och sammanlagt har 3,7 miljarder kronor delats ut under 2021.
10,1 miljarder
Regeringens kulturbudget för 2022 uppgår till 10,1 miljarder kronor har tidigare presenterats av kulturminister Amanda Lind (MP) som "den största någonsin i Sverige", även sett till andelen av statsbudgeten. Bland annat ingår satsningar på det fria kulturlivet för 940 miljoner kronor.
I måndagens budgetproposition framgår fler detaljer. Flera av fjolårets satsningar var ettåriga, däribland ett extra anslag till regional kultur på 150 miljoner kronor. I budgeten för 2022 anslår dock regeringen ytterligare 100 miljoner kronor, nu som permanent satsning, vilket också tidigare presenterats.
En annan ny permanent höjning får Sámi Giellagáldu – Sametinget – som förutom beslutande organ också är ett kultur- och resurscentrum. Anslaget höjs med 5 miljoner kronor samtidigt som man går miste om ett annat anslag på 3,5 miljoner kronor nästa år och 2 miljoner under 2023.
Musikverket förlorar
På pappret tycks Musikverket höra till förlorarna – de mister 27 miljoner kronor när anslaget och verksamheten inom Musikplattformen i stället överförs till Statens kulturråd. Men generaldirektör Dan Lundberg menar att det inte är ett självändamål att bidragsdelen hanteras av Musikverket, och att man fortsatt har många andra uppdrag.
– Det viktigaste är att musiklivet får ut så mycket som möjligt av de statliga bidragspengarna, säger han, men hoppas att avdelningens personal ska kunna överföras till Kulturrådet.
Musikverket kom till efter nedläggningen av Rikskonserter och det fanns många brister kring nätverkande och turnéstöd som Musikverket hade svårt att mäkta med att arbeta med, enligt Dan Lundberg. Men en del av deras verksamhet förstärks nu, Musikverket får en miljon kronor i anslag årligen för 2022 och 2023 för en satsning på digitalisering av kulturarvet. Verket ska arbeta mer med att tillgängliggöra sina stora samlingar, som bland annat består av svensk folkmusik, minoriteters musik och äldre svensk jazz.
– Vi har äskat medel för det där i många år. Vi har stora samlingar av ljud, inte minst musik, som är resurskrävande, så det är jättebra att man har hörsammat våra äskanden, säger Dan Lundberg och fortsätter:
– Som helhet tolkar jag det som att man tycker att vi gör bra saker och att vi ska fokusera på kulturarvsdelen.