Kulturhuset i Stockholm får arkitekturpris

Kulturhuset i Stockholm belönas med Helgopriset 2023, ett arkitekturpris som delas ut av Statens fastighetsverk till bästa restaurering eller komplettering av ett äldre byggnadsverk.

Restaureringen av Kulturhuset belönas med arkitekturpris. Arkivbild.

Restaureringen av Kulturhuset belönas med arkitekturpris. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultur2023-11-21 20:45

För tio år sedan gick Kulturhuset och Stockholms stadsteater samman och bildade Kulturhuset Stadsteatern. Under 2019 och delar av 2020 var verksamheten stängd för en omfattande renovering, och i samband med den gjordes även en restaurering av husets interiörer till ursprungligt skick.

Det arbetet belönades 2020 med Kasper Salin-priset. Nu tilldelas de båda arkitekterna bakom restaureringen, Per Ahrbom och Pernilla Remröd, även med Helgopriset.

"Restaureringen av Kulturhuset Stockholm visar på värdet av att långsiktigt och med varsam hand tillvarata, modernisera och utveckla Peter Celsings ikoniska byggnadsverk. Det fina resultatet säkerställer att det finns ett hus för kulturen mitt i Stockholm", säger Ingrid Eiken, generaldirektör vid Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Utöver Kulturhuset Stockholm fanns Lunds domkyrka, krematoriet i Norrköping, Måseskärs fyr och Klosterhuset vid Vreta kloster bland de nominerade till arkitekturpriset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!