Kulturoasen: Musikdramatik i Ställbergs gruva

Pandemin har tillbringats i blåställ och med renovering. Men nu nyöppnar Ställbergs gruva i Kopparberg med ett nyskrivet musikdramatiskt verk av bland andra Sara Parkman och Eric Sjögren om att vara i det som alltid funnits.

Amalia Kasakove och Anna Lea Ourø Jensen framför "Just ok" i Ställbergs gruva 2019. Pressbild.

Amalia Kasakove och Anna Lea Ourø Jensen framför "Just ok" i Ställbergs gruva 2019. Pressbild.

Foto: Petter Cohen

Kultur2021-06-29 06:55

Mitt i Bergslagens skogar, norr om Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun, ligger Ställbergs gruva. Vad som fram till 1977 var en av landets djupaste järnmalmsgruvor är numera "en gestaltande samhällsundersökning".

I programförklaringen på hemsidan beskrivs Ställbergs gruva som "en plats där världsrymden och världsmarknaden bor granne med gråärtens rötter och klangen i en maskinhall". Vad fick dem att börja?

– Jag har försökt svara på den frågan i många år, varför samlas några människor i en liten by och köper en gammal gruvanläggning? Men jag tror att det var ett slags längtan efter att se vad som kan ske om man samlar olika erfarenheter och yrken och låter människor tänka och göra kultur, i relation till samhället här med obegränsad omnejd, säger Carl-Oscar Sjögren, konstnärlig ledare.

Äger gruvlaven

Bland de elva som driver Ställbergs gruva finns bland andra poeten Jonas Gren, folkmusikern Sara Parkman och kompositören Eric Sjögren, samt personer verksamma inom bland annat konst, dans, journalistik och psykologi. 2015 köpte man marken och fastigheterna enligt en avbetalningsplan som sträcker sig fram till 2070.

Även denna sommar präglas av pandemin och biljetterna till föreställningarna av det nyskrivna musikverket "Till det som alltid funnits" såldes slut i ett nafs. Sex musiker, fem tonsättare och fyra berättare ska utforska tro, tvivel, organisering och gemenskap, berättar Sara Parkman som ansvarar för den musikaliska helheten.

Det andliga

Som inspiration använder man sig av traktens socialistiska agitator, Kata Dalström som argumenterade för "bröd och blommor", för att arbetarrörelsens kamp också skulle rymma det andliga.

– Det är väl det vi försöker flura på i det här verket, vad är det som finns men som man inte kan sätta ord på, vi sätter inte ord på det men kan kanske besjunga det, skapa det här rummet som kyrkan, Folket hus och olika kulturplatser gör där man möts och får vara i något som är större än en själv, säger Sara Parkman.

Ställberg gruva under arrangemanget "Att återta det levande" 2019. Pressbild.
Ställberg gruva under arrangemanget "Att återta det levande" 2019. Pressbild.
Fakta: Kulturoasen

Sommarens kulturutbud skiljer sig från vinterns. Vi skriver om några av de mindre kulturcentrum som erbjuder stora upplevelser. Först ut är Ställbergs gruva i Bergslagen.


Fakta: Ställbergs gruva

Ligger: I Kopparberg, Ljusnarsbergs kommun.

Öppnar den 3 juli bland annat med öppet hus och vernissage av konstnären Simon Ferners verk "Efter alla dessa tårar", om Grängesbergs Folkets hus som nu är på väg att falla samman, samt en presentation av arbetet med verket "Processen" om Ljusnarsbergs historia. Dessutom hålls ett samtal om gruvor och exploatering med bland andra konstnärerna Carl-Oscar Sjögren, Katarina Pirak Sikku och Norrakollektivet.

Dansverket "Sure" framförs av Amalia Kasakove och Anna Lea Ourø Jensen och författarna Donia Saleh, Sara Smith Ogunbona, Hanna Johansson och Sanna Samuelsson har uppläsningar.

"Till det som alltid funnits" ges vid fyra tillfällen i juli. Det görs på beställning av Sveriges Radio P2 som sänder det i höst.

28-31 genomför dansaren Clara Bankefors, som gått i lära hos performancekonstnären Marina Abramovic, tillsammans med kollegan Linnéa Sundling, en tre dagar lång vandring, "Stilla färd".

TT: Varför ska man besöka Ställbergs gruva?

Om man känner en längtan och nyfikenhet att undersöka sina politiska och existentiella frågor i livet tillsammans med andra kan den kulturella platsen ge möjlighet att utforska sina inre och yttre världar, säger Carl-Oscar Sjögren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!