Nationalmuseum har fått skjuta upp och förlänga utställningar – samtidigt som man brottas med ett strukturellt underskott på 40 miljoner kronor. Det beror bland annat på höjda lokalkostnader efter en omfattande renovering.
"Noterat situationen"
När kulturminister Parisa Liljestrand besökte Nationalmuseum under onsdagen var det för att se museets miniatyrsamling, som hon säger att hon fascinerats av vid ett privat besök några månader tidigare.
Men hon kommenterade även det statliga museets ekonomiska situation.
– Vi har ju från regeringens håll noterat och följer naturligtvis museernas fastighetssituation. För ett par veckor sedan berättade jag och finansmarknadsministern om hur regeringen arbetar med att förhålla sig till de här fem kulturfastigheterna som har en annan hyresmodell än de flesta statliga fastigheter har.
Annan lösning
Kostnadshyra tillämpas för fem kulturinstitutioner: Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Operan, Dramaten och Historiska museet.
Regeringen har tidigare sagt att man undersöker om det finns möjlighet till marknadshyra, eller om det finns någon annan lösning på hyresfrågan.
– Det besked som vi i regeringen har givit – och som också kommer framgå i budgeten – är att regeringen anser att Nationalmuseum ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet i lokalerna på Blasieholmen. Utöver det har vi också inlett ett arbete just för att kunna genomlysa den här situationen och vi kommer att återkomma i frågan vid behov i framtiden, säger Parisa Liljestrand.
TT: Redan i dag håller museet stängt två dagar i veckan för att spara pengar. Är det rimligt tycker du?
– Det är inte upp till mig att avgöra hur myndigheten och museet ska bedriva sin verksamhet och hur de väljer att fördela sin budget.