Medeltidsmuseet hemlöst mer än två år

Medeltidsmuseet i Stockholm blir hemlöst "några år", enligt kulturborgarrådet Torun Boucher (V). De nya lokalerna blir tillgängliga först när Slussenbygget står klart.

Medeltidsmuseet i Stockholm tvingas flytta för att ge plats åt riksdagens nya besökscentrum. Arkivbild.

Medeltidsmuseet i Stockholm tvingas flytta för att ge plats åt riksdagens nya besökscentrum. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur2023-08-19 07:41

Den som vill besöka det nuvarande museet har fram till den 5 november på sig.

Då stänger Medeltidsmuseet för flytt från dagens utrymmen under Norrbro på Helgeandsholmen. Den nya placeringen blir Börshuset i Gamla stan – lokaler som just nu rymmer Nobelmuseet. I praktiken betyder det att Medeltidsmuseet lever i kappsäck till dess att det utdragna Slussenbygget är klart – då får Nobelmuseet tillgång till sitt nya hus vid Slussen.

– Det kommer att vara några års stängning för Medeltidsmuseet, så är det, säger Stockholm stads kulturborgarråd Torun Boucher (V) som inte vågar presentera någon tidsplan.

– Det blir mer än två år. Det tar ett år bara att tömma det här fantastiska museet. När Nobelmuseet sedan kan flytta ut är väldigt osäkert.

Nytt besökscentrum

Beslutet om Medeltidsmuseets nya placering togs redan under den förra mandatperioden i Stockholms stad sedan riksdagskansliet inte längre ville hyra ut de nuvarande lokalerna – där ska riksdagen i stället bygga ett nytt besökscenter. Just nu pågår en namninsamling på Facebook i protest mot flytten som av initiativtagarna beskrivs som "en kulturell och historisk katastrof", bland annat eftersom Medeltidsmuseet går miste om resterna av den gamla stadsmur som ingår i de nuvarande lokalerna.

– Den går ju inte att flytta på men riksdagskansliet har varit tydliga med att muren och även en del andra fornlämningar kommer att integreras i det nya besökscentret. De ska vara tillgängliga även i framtiden, människor ska kunna gå in och titta på dem, säger Torun Boucher som även hon har tagit emot brev från upprörda.

– Det tåget har ju gått, det vi behöver göra nu är det bästa möjliga av situationen och det kommer att bli väldigt bra när vi väl får flytta in. Stortorget är ju "i mitten av medeltiden", säger hon.

Stadsvandringar

Under tiden i kappsäck kommer museet att jobba med bland annat stadsvandringar, visningar av historiska miljöer, föreläsningar och kanske också hyra in sig för tillfälliga utställningar någonstans, enligt Torun Boucher.

Museichefen Lin Annerbäck skriver i ett mejl att "det är klart att det är sorgligt att behöva stänga och flytta museet. Men staden har erbjudit oss nya lokaler där vi kommer att kunna bygga upp en ny fantastisk verksamhet".

Fakta: Medeltidsmuseets flytt

Beslutet att flytta Medeltidsmuseet togs 2022 sedan museet inte längre fick hyra lokalerna under riksdagshuset. Enligt det dåvarande kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) beräknades kostnaderna för att flytta och bygga upp museet till mellan 55 och 75 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!