Museer samlar sina sommarhöjdare

Restriktionerna har lättats ytterligare – och museerna laddar upp för fler besökare. Nu tipsar riksförbundet Sveriges museer om över 70 sommaraktiviteter.

Junibacken satsar på barnteater i sommar, medan Vasamuseet välkomnar besökarna till sin trädgård. Arkivbild.

Junibacken satsar på barnteater i sommar, medan Vasamuseet välkomnar besökarna till sin trädgård. Arkivbild.

Foto: Leif Blom/TT

Kultur2021-07-01 08:00

"Museerna längtar verkligen efter besökarna och från Kiruna i norr till Trelleborg i söder öppnas nu dörrarna. Museerna står för unika turistmål som Svemestrare kan ta del av i hela landet", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer i ett pressmeddelande.

Bland annat satsar Göteborgs stadsmuseum på utställningen "Grejen med Göteborg" för att uppmärksamma stadens 400-årsjubileum. Även Piteå firar 400 år, och Piteå museum arrangerar stadsvandringar.

Junibacken i Stockholm satsar på barnteatern "Pippi flyttar in", om Pippis första möte med Tommy och Annika och Sjöhistoriska museet lånar ut kajaker – i utbyte mot att deltagarna plockar skräp under tiden, för att uppmärksamma problemet med plast i sjöar och hav.

Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm samlar samisk konst, kultur och slöjd i "Bakom hörnet vindens jojk" med 15 olika konstnärer, medan Länsmuseet Gävleborg satsar på utställningen "Vi som arbetar med våra kroppar", om kroppsarbete i Sverige.

Listan med alla aktiviteter ligger på sverigesmuseer.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!