Det handlar om den så kallade Nino Korin-samlingen som dåvarande chefen för Etnografiska museet i Göteborg köpte på plats i Bolivia och förde ut ur landet 1970.
Såväl Bolivias utrikesdepartement som urfolket Kallawaya har begärt att få tillbaka föremålen med hänvisning till deras kulturella och religiösa värde.
Frågan om vem som ska ha rätt till kulturarvsskatter som förts till andra länder genom århundradena har blivit allt mer brännande på senare år, inte bara för gamla kolonialmakter utan även i Sverige.
Statens museer för världskultur vill nu lämna tillbaka Nino Korin-samlingen och har lämnat in en hemställan till regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet.
"Kravet har utretts av myndighetens intendent för Sydamerika och beretts av myndighetens repatrieringsråd. Utredningen, tillsammans med den kunskap som byggts upp under flera år, visar att det finns såväl juridiska som etiska skäl för ett återlämnande", skriver överintendent Ann Folin i hemställan till regeringen.
Museet skriver i hemställan till regeringen att samlingen kan återlämnas via landets ambassadör i Sverige eller direkt till representanter för urfolket i Bolivia.
Rättat: I en tidigare version av texten förekom felaktiga formuleringar vad gäller återlämnandet av föremålen.