Nationalmuseum tvingas spara nÀsta Är

Uppskjutna utstĂ€llningar och stĂ€ngda tisdagar. Regeringens slopande av fri entrĂ© tillsammans med det tuffa vĂ€rldslĂ€get gör att Nationalmuseum mĂ„ste dra Ă„t svĂ„ngremmen ovĂ€ntat hĂ„rt. –Vi mĂ„ste begrĂ€nsa verksamheten för att klara oss nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger överintendent Susanna Pettersson.

Entrén till Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.

Entrén till Nationalmuseum i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Kultur2022-12-20 05:05

Flera sparÄtgÀrder Àr att vÀnta 2023.

Museet hĂ„lls stĂ€ngt ytterligare en veckodag – bĂ„de mĂ„ndagar och tisdagar. De planerade utstĂ€llningarna om bildesign och romantiken som skulle ha öppnat i augusti och oktober flyttas till Ă„ret dĂ€rpĂ„. DĂ€rtill skjuts en utstĂ€llning inom den regionala verksamheten, pĂ„ Jamtli i Östersund, pĂ„ framtiden.

NÄgon uppsÀgning av personal Àr dock inte aktuell.

Bakgrunden Àr att besökare över 19 Är Äterigen mÄste köpa biljett för att gÄ in pÄ statliga museer nÀr regeringen Kristerssons budget trÀder i kraft i januari.

Det betyder bland annat att 12 miljoner kronor i anslag försvinner för Nationalmuseum nÀr kompensationen för den fria entrén plockas bort. Meningen Àr att hÄlet ska fyllas av biljettförsÀljningen, men nu larmar man för att de intÀkterna inte rÀcker.

RĂ€knar med bortfall

DĂ€rtill rusar elpriser och inflation. Driftskostnaderna ökar – samtidigt som man rĂ€knar med att extra mĂ„nga besökare lĂ€r vĂ€lja att stanna hemma i lĂ„gkonjunkturen.

– DĂ„ mĂ„ste man samtidigt komma ihĂ„g att vi redan bidragsfinansierar vĂ„r verksamhet med nĂ€stan 19 miljoner. Det vill sĂ€ga att Nationalmuseum satsar sina fondmedel för att tĂ€cka verksamheten, sĂ€ger överintendent Susanna Pettersson.

Att slopa den fria entrén samtidigt som ett krig rasar i Europa och Sveriges ekonomi gÄr in i lÄgkonjunktur handlar om dÄlig tajming, tycker Pettersson. Och inte bara av ekonomiska skÀl.

– Det Ă€r inte optimalt med tanke pĂ„ att vĂ€rlden Ă€r i en riktigt stor kris. Kulturen Ă€r viktigare Ă€n nĂ„gonsin och man mĂ„ste ju fĂ„ ha tillgĂ„ng till aktiviteter dĂ€r man fĂ„r fundera pĂ„ andra saker Ă€n allt som hĂ€nder omkring oss. Svenska besökare har lĂ€rt sig att anvĂ€nda de statliga samlingarna pĂ„ ett flexibelt och fritt sĂ€tt, sĂ€ger hon.

"FĂ„r inte resurser"

Susanna Pettersson tilltrÀdde 2018 strax efter Nationalmuseums omfattande renovering. Hon understryker att museet hade problem med att fÄ verksamheten att gÄ ihop redan dÄ.

– Om jag fĂ„r citera mig sjĂ€lv frĂ„n nĂ€r jag precis hade börjat som överintendent och hittade ett strukturellt underskott: Om man föder ett barn sĂ„ mĂ„ste man ocksĂ„ se till att barnet fĂ„r mat, sĂ€ger hon.

– Nationalmuseum Ă€r ett av Nordeuropas finaste museer som har en enormt viktig samling. Det finns förutsĂ€ttning för ett museum i vĂ€rldsklass, och det vore bra att fĂ„ möjligheter och resurser för att driva verksamhet pĂ„ nivĂ„n som förvĂ€ntas av oss.

"Tuffa prioriteringar"

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) avböjer en intervju om Nationalmuseums situation, men sÀger i en skriftlig kommentar till TT att hon har förstÄelse för att Sveriges museer befinner sig i ett svÄrt lÀge.

"Men det Àr ocksÄ ekonomiskt svÄrt för alla medborgare i Sverige, och i den ekonomiska situation som Sverige befinner sig i behöver vi göra tuffa prioriteringar i hur vi anvÀnder skattemedel, Àven pÄ kulturomrÄdet", sÀger hon.

Hon poÀngterar samtidigt att besökare upp till 19 Är fortfarande gÄr in gratis.

"För mig och regeringen Àr det i ett sÄdant lÀge viktigt att prioritera barns och ungas möjlighet att fortsatt besöka vÄra museer kostnadsfritt. Jag tror att svenska folket har förstÄelse för den prioriteringen."

Fakta: Nationalmuseum

Nationalmuseum Àr ett museum för svensk och internationell konst, Àr Sveriges största konstmuseum och Àr sedan 1999 en egen myndighet.

2013 stÀngde byggnaden pÄ Blasieholmen i Stockholm för renovering och öppnade igen 2018. Samma Är tilltrÀdde Susanna Pettersson som ny överintendent.

Fri entréreformen infördes för statliga museer dÀribland Nationalmuseum av S-regeringen 2005. Sedan dess har systemet avskaffats av alliansregeringen för att sedan Äterinföras av regeringen Löfven. Den 1 januari avskaffas reformen igen av det nuvarande borgerliga styret.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!