Flera sparåtgärder är att vänta 2023.
Museet hålls stängt ytterligare en veckodag – både måndagar och tisdagar. De planerade utställningarna om bildesign och romantiken som skulle ha öppnat i augusti och oktober flyttas till året därpå. Därtill skjuts en utställning inom den regionala verksamheten, på Jamtli i Östersund, på framtiden.
Någon uppsägning av personal är dock inte aktuell.
Bakgrunden är att besökare över 19 år återigen måste köpa biljett för att gå in på statliga museer när regeringen Kristerssons budget träder i kraft i januari.
Det betyder bland annat att 12 miljoner kronor i anslag försvinner för Nationalmuseum när kompensationen för den fria entrén plockas bort. Meningen är att hålet ska fyllas av biljettförsäljningen, men nu larmar man för att de intäkterna inte räcker.
Räknar med bortfall
Därtill rusar elpriser och inflation. Driftskostnaderna ökar – samtidigt som man räknar med att extra många besökare lär välja att stanna hemma i lågkonjunkturen.
– Då måste man samtidigt komma ihåg att vi redan bidragsfinansierar vår verksamhet med nästan 19 miljoner. Det vill säga att Nationalmuseum satsar sina fondmedel för att täcka verksamheten, säger överintendent Susanna Pettersson.
Att slopa den fria entrén samtidigt som ett krig rasar i Europa och Sveriges ekonomi går in i lågkonjunktur handlar om dålig tajming, tycker Pettersson. Och inte bara av ekonomiska skäl.
– Det är inte optimalt med tanke på att världen är i en riktigt stor kris. Kulturen är viktigare än någonsin och man måste ju få ha tillgång till aktiviteter där man får fundera på andra saker än allt som händer omkring oss. Svenska besökare har lärt sig att använda de statliga samlingarna på ett flexibelt och fritt sätt, säger hon.
"Får inte resurser"
Susanna Pettersson tillträdde 2018 strax efter Nationalmuseums omfattande renovering. Hon understryker att museet hade problem med att få verksamheten att gå ihop redan då.
– Om jag får citera mig själv från när jag precis hade börjat som överintendent och hittade ett strukturellt underskott: Om man föder ett barn så måste man också se till att barnet får mat, säger hon.
– Nationalmuseum är ett av Nordeuropas finaste museer som har en enormt viktig samling. Det finns förutsättning för ett museum i världsklass, och det vore bra att få möjligheter och resurser för att driva verksamhet på nivån som förväntas av oss.
"Tuffa prioriteringar"
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) avböjer en intervju om Nationalmuseums situation, men säger i en skriftlig kommentar till TT att hon har förståelse för att Sveriges museer befinner sig i ett svårt läge.
"Men det är också ekonomiskt svårt för alla medborgare i Sverige, och i den ekonomiska situation som Sverige befinner sig i behöver vi göra tuffa prioriteringar i hur vi använder skattemedel, även på kulturområdet", säger hon.
Hon poängterar samtidigt att besökare upp till 19 år fortfarande går in gratis.
"För mig och regeringen är det i ett sådant läge viktigt att prioritera barns och ungas möjlighet att fortsatt besöka våra museer kostnadsfritt. Jag tror att svenska folket har förståelse för den prioriteringen."