Tomas Andersson Wij vägrar spela i Norrköping – Stefan Sundström likaså. Detta sedan Norrköpings kommun aviserar stora förändringar. Efter nyår drar kommunen in den nuvarande tjänsten som kultur- och fritidschef samtidigt som kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter läggs under ett nytt "superkontor".
"Högerstyrd kulturslakt" skriver Johannes Klenell i Arbetaren, medan Stefan Jonsson i Dagens Nyheter anser att kulturen därmed "upphör att existera som självständig kommunal sfär" i Norrköping vilket gör det lättare för politiker att skära ner på verksamheten, enligt Jonsson.
Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen & Film, tycker att stadens kommunalråd Sophia Jarl (M) argumenterar "slappt".
"Att vi har en delvis offentligt finansierad kultur är för att utbudet ska vara tillgängligt för fler än de mest bemedlade" skriver han på Facebook.
Tillväxtkontoret tar över
Det nya "superkontoret" kallas Tillväxt- och utvecklingskontoret, vilket Norrköpings Tidningar och Folkbladet har skrivit om. Tjänsten som kultur- och fritidschef försvinner så som den ser ut i dag, men en kulturchef ska finnas även i fortsättningen, dock underställd direktören för det nya tillväxtkontoret.
Även näringslivsfrågor, kommunikation, digitalisering, och säkerhet ska ingå i superkontoret som får underavdelningar som "Attraktionskraft" och "Livskvalitet".
Förändringarna drivs igenom av kommunens borgerliga styre med M, KD och L i samverkan med SD. Själva syftet är att de olika verksamheterna ska jobba närmare varandra och "få synergieffekter" enligt Sophia Jarl.
– Det som vi satt som den viktigaste faktorn är tillväxten, Norrköping ska vara en tillväxtmotor, vi ska förbättra näringslivsklimatet och sluta konkurrera med privata företag. Vi vill se en höge självfinansieringsgrad hos kulturinstitutioner till förmån för det fria kulturlivet, säger Sophia Jarl till TT.
Försäljning av konserthuset
Samtidigt återupplivar man det gamla bolaget Upplev Norrköping, framhåller hon.
– Det tar över vissa delar som kultur- och fritidsförvaltningen tidigare arbetade med.
Sophia Jarl vill inte gå med på att den kommunala kulturen försvagas.
– Nej. Vi vill ju att fler kulturutövare ska kunna leva på det man gör framöver, vi som kommun hjälper till att skapa olika arenor. Nu blir kulturen en del av en tillväxtmotor.
Samtidigt förbereder kommunen en utförsäljning av det i dag kommunägda konserthuset, Louis De Geer-hallen, hemvist för Norrköpings symfoniorkester, som Sophia Jarl tycker måste blir mer självförsörjande:
"Kultureliten i Norrköping (och uppenbarligen nu också nationellt) anser att en symfoniorkester där över 90 procent av biljettpriset betalas av skattekollektivet ska sitta i orubbat bo när all annan kommunal verksamhet tvingas spara" skriver hon i Expressen som svar på kritiken.
Men Norrköping har också ett stort antal mindre, närmast ideellt arbetande kulturaktörer. Mats Willner, kultur- och nöjesredaktör på Norrköpings Tidningar, berättar om den stora oro som han möter bland dem.
– -Den berör mig starkt. De har en passion, en lidelse att skapa spännande saker för oss som bor i Norrköping, med så små medel, de har nästan inga resurser alls. När man kastar in kultur- och fritidssektorn i det här nya kontoret vet inte de ideella föreningarna vart de ska ta vägen, det är väldigt oroväckande. Det är en nedvärdering av en stor folkrörelse som Norrköping byggt upp under lång tid. De är så mycket mer än Louis De Geer-hallen och symfoniorkestern.
Bara de lönsamma
På Instagram uppmanar Tomas Andersson Wij till artistbojkott av Norrköping och menar att det politiska styret bestämt att "kulturen inte ska få kosta någonting". "Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas" skriver Wij och får applåder av bland andra Petter, Niklas Strömstedt och författaren Torbjörn Flykt
När Eldkvarn nyligen gjorde sin finalspelning i den gamla hemstaden blev bandet introducerat av kommunalrådet Sophia Jarl. "Först presentera Eldkvarn på konsert sen strypa kranen till all kultur" kommenterar Norrköpingsbördige Markus Krunegård på Instagram.