Norsk djävulsvägg avslöjad som falsk

Fram tills nu har man trott att en präst på 1600-talet målade 2 800 djävulsansikten, masker, djur och andra mystiska väsen på kyrkväggen i norska Sauherad kyrka. Samtidigt var det något som inte stämde.

Kultur2021-07-16 09:53

– Den här väggen har alltid varit ett mysterium. det har inte varit möjligt att hitta något liknande eller att placera in den i ett kulturhistoriskt sammanhang, säger Susanne Kaun, konservator vid Norska institutet för kulturminnesforskning, (NIKU) till NRK.

Hon frågade sig också varför det inte fanns några skador på kalkmåleriet i den gamla medeltidskyrkan. Djälvulsmotiven fanns heller inte i de ursprungliga färgsporerna skulle det visa sig. Susanne Kaun har nu tillsammans med sin kollega Elisabeth Andersen avslöjat att demonväggen i själva verket bara är 80 år och målad av konservatorn Gerhard Gotaas som restaurerade väggen 1940, rapporterar NRK. Varför han gjorde detta är oklart.

– Det är en skandal att en konservator skapar sin egen dekor och utger den från att vara en dekor från 1600-talet, säger Kaun till NRK.

Nu blir det upp till norska riksantikvarien att bestämma om den 80-åriga demonväggen ska vara kvar eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!