Nya HC Andersens hus sätter igång fantasin

Nu tas ett omtag i HC Andersens födelsestad Odense. Hans liv och verk ska skildras på ett helt nytt sätt i påkostade HC Andersens hus som öppnar den 30 juni. Här är ambitionen inte att berätta om den store sagoförfattaren — utan att i stället berätta som han gjorde.

Snart öppnar HC Andersens hus i Odense, men det byggs och planteras in i det sista.

Snart öppnar HC Andersens hus i Odense, men det byggs och planteras in i det sista.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur2021-06-24 06:15

— Forskare har liknat hans verk vid arabesker. De är utan hierarkier och sprider ut sig i upprepade cirkelformer. Det har arkitekten arbetat med, säger Henrik Lübker, konstnärlig ledare.

Utmaningen för den japanske stjärnarkitekten Kengo Kuma har varit att på en liten yta, mitt i Odenses historiska kvarter med korsvirkeshus och kullerstensgator, skapa ett eget HC Andersen-universum, där varje besökare ska få egna sagolika upplevelser i författarens anda.

— Det utgår från HC Andersens värderingar och byggnaderna avspeglar det. Naturen och arkitekturen blandas, säger Henrik Lübker.

Ner i underjorden

Här finns inte en rät vinkel, varken i byggnaderna eller i trädgården runt dem. Halvcirkelformade häckar ska göra trädgården till en labyrint med många rum, som vart och ett ska vara en upplevelse i sig.

För att med skohorn kunna klämma in en sagovärld i en historisk stadskärna utnyttjas också underjorden. Från entréhuset följer vi en mjuk spiralväg neråt. I små sidorum med olika teman får vi en inblick i författarens liv och längst ner i botten breder sedan HC Andersens sagovärld ut sig.

Lübker vill inte kalla HC Andersens hus för ett museum i vanlig bemärkelse. Inspirationen har snarare hämtats i modern teater, berättar han, och både barn och vuxna ska på ett lekfullt sätt få inblick i författarens värld.

– Det vi försöker skapa är en upplevelse av att man kan vara i världen. Det moderna har tagit ifrån oss allt det äventyrliga i våra liv. Vi har överblick över det hela, vi har ett schema, men vi glömmer processen. Vi glömmer att vara i resan medan vi är på väg.

Lycklig barndom

Via hörlurar får besökaren höra hur det lät i Odense i författarens barndom i början av 1800-talet — tvätterskorna nere vid ån, spinnerskan som var så bra på att berätta historier.

Trots att Andersen växte upp i ett fattigt hem har han alltid beskrivit sin barndom som mycket lycklig. Han har skildrat den många gånger, men på olika vis och det hoppas Lübker ska stå klart för alla besökare. Man kan aldrig vara riktigt säker på vad som är verklighet och vad som är saga.

— Andersen är en storyteller som skapar sagor om sitt liv.

En annat signum hos Andersen är att han i sagorna byter perspektiv — plötsligt kan det till exempel vara solen som är berättaren. I HC Andersens hus finns mängder av författarens ägodelar samlade och den som närmar sig dem får i sina hörlurar höra hur de resonerar.

Ärtan pratar

Några snäckor som Andersen en gång sparade som souvenir frågar sig till exempel varför det var just de som blev upplockade bland alla snäckorna på stranden. Och i den stora utställningshall där tolv av Andersens mest kända sagor presenteras pratar till och med en liten ärta:

”Det borde inte heta Prinsessan på ärten, utan Ärtan under prinsessan. Det är ju jag som är sagans hjälte!”

De tolv sagorna presenteras inte som historier från a till ö, utan även här är ambitionen att ge besökarna oväntade, personliga upplevelser. När vi tittar in hos den lilla sjöjungfrun finns kuddar på golvet där det går bra att lägga sig en stund. Högt upp i taket går det då att titta upp i himlen genom en vattenfylld bassäng som finns i trädgården ovanför.

Specialkomponerad sjöjungfrusång fyller rummet och längs de cirkelformade väggarna finns projektioner av simmande sjöjungfrur.

– Vi vill väcka en känsla hos dig. När du ligger där och tittar upp i himlen, vad drömmer du om? Vart längtar du?

Virtual reality

Hos den ståndaktige tennsoldaten bjuds på en upplevelse av virtual reality-slag där besökaren får vara med om tennsoldatens dramatiska resa genom kloakerna, där han möter en läskig vattenråtta och blir uppäten av en fisk.

Hos den fula ankungen skildras det magiska ögonblicket när den ensamma stackars fågelungen får syn på sin egen spegelbild i vattnet och upptäcker att den är en svan.

– Vi hoppas att besökarna börjar tänka efter: Vem handlar den här sagan egentligen om – handlar den om en fågel, om HC Andersen – eller handlar den kanske om dig själv?

Fakta: HC Andersens hus

HC Andersen, Danmarks i särklass mest lästa författare, föddes i Odense 1805.

Intill hans födelsehus i stadens historiska kvarter ligger det nya HC Andersens hus som öppnar den 30 juni. Det är ritat av den japanske arkitekten Kengo Kuma, som också utformat olympiastadion i Tokyo.

Alla delar av det nya huset och den nya trädgården kommer inte att vara färdigställda förrän i september.

Projektet har kostat motsvarande ungefär en halv miljard svenska kronor.

Museiträdgården är öppen för alla, inte bara dem som betalar inträde till HC Andersens hus.

I de cirkelformade byggnaderna och bottenvåningen under dem skildras HC Andersens liv och tolv av hans mest kända sagor. Denna del av HC Andersens hus vänder sig till besökare från sju år och uppåt. Dessutom finns ett mindre lekland för yngre barn och i september öppnar det som kallas barnens universum i en egen del.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!