David Håkansson ersätter språkvetaren Sture Allén på stol nummer 3. Trots att han fick beskedet för en tid sedan har känslorna kommit tillbaka i och med tillkännagivandet.
– Jag är en smula chockad och överrumplad av det här, men också väldigt glad och hedrad så klart, säger han till TT.
Kunde inte säga nej
Samtalet kom under en helt vanlig arbetsdag, och efter att den första chocken lagt sig fick David Håkansson tid att fundera över sitt svar. Hans heltidsarbete vid Uppsala universitet måste kombineras med ledamotsplatsen. Till slut kom han fram till att det var en chans som han helt enkelt inte kunde tacka nej till.
– Jag är ju språkvetare och sysslar med det svenska språket. Akademien har en väldigt viktig uppgift att främja det svenska språket så det är en fantastisk möjlighet för mig att arbeta för det svenska språket, säger han.
David Håkansson hoppas kunna bidra med sina egna erfarenheter, bland annat i det långtgående arbetet med ordböckerna och andra språkfrågor. Just nu är den största språkfrågan debatten om de och dem ska ersättas med dom.
"Får vara tacksam"
– Det är intressant att den frågan har blivit så omskriven. Det tyder på ett stort språkintresse hos allmänheten, och det får man vara tacksam för som språkvetare, säger David Håkansson och anser att de olika skrivsätten förmodligen kommer att fortsätta att existera parallellt en lång tid framöver.
TT: Har du någon personlig preferens?
– Som språkvetare är man van att betrakta språket och inte gärna uttala sig om sin personliga preferens men om jag ska göra ett undantag så fortsätter nog jag att skriva de och dem, säger han.
Som akademiledamot kommer han att åka till Stockholm åtminstone varje torsdag för den traditionella middagen på Gyldene Freden i Gamla stan tillsammans med övriga ledamöter, något han ser fram emot.
– Jag är ödmjuk inför den här uppgiften jag tror att det är väldigt mycket man måste lära sig och jag ser fram emot att få ta del av detta, säger David Håkansson.