Ranelid döms för miljöbrott: "Dumt gjort"

Författaren Björn Ranelid döms för miljöbrott efter att ha hällt ut bensin på en gräsmatta vid en bensinstation i Brösarp i sommar. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren enligt Aftonbladet. Ranelid har nu betalat böter.

Författaren Björn Ranelid har dömts för miljöbrott. Arkivbild.

Författaren Björn Ranelid har dömts för miljöbrott. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kultur2023-11-22 13:33

Ranelid säger att han skulle köpa bensin till gräsklipparen, men att det var en reva i dunken och att det började rinna bensin.

– Så tänkte jag att jag kan hälla ut 3–4 liter för att komma under revan, jag kanske skulle låtit det stå på plattan och rinna ut några liter, men det ville jag inte. Där kunde ju kommit någon som kastat en cigarett eller liknande, säger författaren till Aftonbladet.

När han några veckor tidigare drabbades av samma sak ställde han dunken i sin Jaguar. Men nu var den på service och Ranelid hade i stället en lånad bil och ville inte betala för att sanera den, berättar han. I stället gick han till en gräsplätt en bit därifrån.

Ranelid har nu dömts till att betala 30 dagsböter på totalt 10 500 kronor. Han måste också betala 1 000 kr till brottsofferfonden.

– Jag står för denna handlingen och visste jag blev filmad. Det var dumt gjort men jag har aldrig hällt ut en deciliter bensin i hela mitt liv tidigare, säger Ranelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!