– En viktig del av samhället är kulturskapares dagliga insatser för att stärka det demokratiska samtalet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vid en pressträff.
Shekarabi lyfter fram de villkor som kulturarbetare ofta jobbar under, med många tillfälliga anställningar och olika arbetsgivare.
– Även den här gruppen måste kunna lita på att våra gemensamma trygghetssystem finns där när man är sjuk eller ska bli förälder. Så är det inte i dag.
Lind: Avgörande för framtiden
Kulturminister Amanda Lind (MP), som också deltog vid pressträffen, säger att det är avgörande att konstnärer och kulturskapare kan arbeta under rimliga ekonomiska och sociala villkor.
– Pandemin har särskilt satt ljuset på konstnärers och kulturskapares utsatta situation, och behovet av långsiktiga åtgärder för konstnärers villkor, vilket är en avgörande förutsättning för att Sverige ska kunna ha ett starkt kulturliv också i framtiden, säger hon.
Regeringens särskilde utredare blir Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker. Utredningen ska vara klar i april 2023.
Många har kämpat
Den sjukpenninggrundande inkomsten, ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan, ligger till grund för hur mycket pengar som betalas ut bland annat vid sjukdom och föräldraledighet.
Under pandemin har många kulturarbetare kämpat ekonomiskt. Publikrestriktionerna har fått omfattande konsekvenser för kulturbranschen, som dras med betydligt högre arbetslöshet än arbetsmarknaden i stort.
Nyligen lade en statlig utredning fram en rad förslag på åtgärder och föreslog att sammanlagt 3,9 miljarder extra ska skjutas till kulturen under de tre närmsta åren. Bland annat föreslogs en en särskild kulturcheck på 150 kronor till alla över 18. Amanda Lind har tidigare aviserar att regeringens stimulansstöd kan komma att finansiera vissa av utredningens förslag.