Regnbågen är helt grå, 15 meter lång och gjord i ett material som ofta används i byggnader. Det är det österrikiska arkitektkontoret Querkraft med Jakob Dunkl i spetsen som ligger bakom verket på Kivik Art Centre på Österlen, som har fått titeln "Rainbow".
Gruppens skapelser har tidigare synts i den österrikiska paviljongen på världsutställningen i Dubai. De ligger även bakom ett klimatsmart Ikea-hus i Berlin.
– De säger själva att de vill jobba i mellanrummet mellan ingenjörskonst och poesi. En regnbåge är en symbol för drömmar och förhoppningar, samtidigt är den gjord i ett hi-tech-material som ofta används i olika byggnadskonstruktioner. Det är en kombo av ingenjörskonst och poesi, men det är inte så komplicerat filosofiskt. Det är lite lättsamt faktiskt, säger Susan Bolgar, projektkoordinator vid Kivik Art Centre.
Frivilliga klättrade
För att uppmuntra besökarna att interagera med konstverket har Kivik Art Centre tagit in performancekonstnären Willi Dorner och fotografen Lisa Rastl, som tillsammans med ett gäng frivilliga personer har arrangerat ett antal bilder som också visas under utställningen.
– Det blev många roliga bilder, som vi kommer att montera bredvid den här regnbågen för att inspirera till att leka med verket, säger Susan Bogar, och fortsätter:
– Vi vill att folk ska klättra på den, det får man göra på nästan alla våra verk. Det är ingenting som går sönder eller välter.
Dags för vernissage
Hon konstaterar att "Rainbow" passar bra ihop med utställningsverksamhetens grundidé: att verken ska ligga i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur.
– Vi har verkligen starka inslag av arkitektur och såklart ingenjörskonst, i nästan alla verk. Så det här går helt i linje med vad vi brukar göra, säger hon.
På söndag den 26 juni är det vernissage – utställningsverksamhetens första stora sedan pandemin startade. Inviger gör Österrikes ambassadör i Sverige, och konstnären Jakob Dunkl är på plats.