S vill ge 300 miljoner mer till kulturen

Fortsatt fri entré till de statliga museerna och lika mycket till kulturskolan som i fjol. I sin skuggbudget för nästa år föreslår Socialdemokraterna 300 miljoner kronor mer till kulturen än vad regeringen gör.

Socialdemokraternas Lawen Redar framhåll att pandemin har satt djupa spår i kulturlivet.

Socialdemokraternas Lawen Redar framhåll att pandemin har satt djupa spår i kulturlivet.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur2022-11-22 10:23

Pandemin, stigande elpriser och inflation påverkar både kulturlivet och hushållens ekonomi, framhöll Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, vid en pressträff under tisdagen.

Redar presenterade budgetsatsningar på 600 miljoner kronor utöver regeringens budget och bjöd samtidigt in till politiskt samarbete får att få till stånd en lokallösning för Kungliga Operan i Stockholm där läget nu är "akut", enligt Operans vd Fredrik Lindgren.

– Min bedömning är att ett sånt här stort arbete med projekteringar som pågått i flera år, förutsätter partiöverskridande samverkan. Därför skriver vi i vår motion att vi sträcker ut en hand. Jag har stor förståelse för att verksamheten på Operan vill ha svar, säger Lawen Redar.

TT: Varför gjordes det inte redan av den förra regeringen?

– Jag kan inte svara på vad tidigare ministrar har gjort och inte, men i den här budgetmotionen där jag varit delaktig så ser jag stora behov, jag vill samverka med kulturministern i den här frågan.

Mer till Skansen

S vill även nästa år lägga 200 miljoner på utvecklingsbidrag till kulturskolan, det vill säga 100 miljoner mer än regeringen, samt 10 miljoner i ett extra renoveringsanslag till Skansen i Stockholm. Partiets skuggbudget rymmer också 90 miljoner kronor i fortsatt krisstöd till det fria kulturlivet, vid sidan av de 40 miljoner kronor som regeringen avsatt till nya långsiktiga stipendier.

Därtill 100 miljoner för fortsatt fri entré på statliga museer.

– Vi ser mycket bekymmersamt på att högerregeringen slopar denna reform, man har bibehållit den del som avser unga, men det är inte jättemånga barn som besöker museerna utan sina föräldrar.

Plus för folkhögskolan

Utöver rena kultursatsningar lägger Socialdemokraterna 100 miljoner kronor till idrott för barn och unga plus 200 miljoner till fler utbildningsplatser på folkhögskolorna.

– Regeringen går tillbaka till den finansiering som rådde före pandemin, men nu riskerar vi att gå in i lågkonjunktur och vet hur viktiga de här platserna är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!