Sagostund med dragqueens motarbetas av SD

Hot och hat per mejl och telefon– men också försök att från politiskt håll stoppa evenemangen. Reaktionerna på sagostunderna med dragshowartister visar hur principen om armlängds avstånd äventyras.

Dragdrottningarna Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för barn, vilket upprört Sverigedemokraterna.

Dragdrottningarna Lady Busty och Miss Shameless läser sagor för barn, vilket upprört Sverigedemokraterna.

Foto: Peter Frennesson / Sydsvenskan / TT

Kultur2022-11-24 05:00

– Det blir allt vanligare att politiker lägger sig i verksamheter på det här sättet, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Drag Story Hour är ett koncept som startades i San Francisco 2015. Till Sverige kom företeelsen 2017, men det är först nu som evenemanget har börjat väcka sådan upprördhet att flera biblioteksverksamheter har fått ta emot hot.

– Det är ett visst parti som går över gränsen när det gäller principen om armlängds avstånd och det är Sverigedemokraterna. Det här att man går på just Drag Story Hour har också ökat efter valet, säger Karin Linder.

Tog in väktare

När biblioteket i Olofström hotades i mitten av oktober valde man att hålla en sagostund med dragshowartisterna digitalt, medan Malmö stadsbibliotek senare tog in väktare för att kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt.

– Det har blivit en storm kring det här. Det är allvarligt för bibliotekspersonalen, som får olika typer av obehagliga mejl och telefonsamtal och i Malmö blev en bibliotekschef mordhotad, säger Maia Dahlberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Kalmar, vars bibliotek är näst på tur att anordna Drag Story Hour.

I mitten av oktober ställde SD-ledamoten Jonathan Sager en fråga till kommunfullmäktige i Kalmar om man tänkte agera för att ställa in det "motbjudande" evenemanget. Dahlberg svarade att styret, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, står bakom biblioteket.

– Det finns bara ett skäl till att man skulle ställa in och det är att det finns ett såpass allvarligt hot att man inte kan genomföra programpunkten. Att jag som politiker skulle gå in och ta bort ett evenemang som bibliotekspersonalen anordnar är varken möjligt eller önskvärt.

Genomför sagostunden

Kalmars stadsbibliotek uppger för TT att man tänker genomföra sagostunden som planerat i slutet av november och att inga "reella hot" hittills har riktats mot verksamheten.

Jonathan Sager säger att han upplever sig ha en majoritet med sig i motståndet.

– I början tyckte vissa inte att det var så farligt. Men ju mer uppmärksammat det har blivit, desto mer ser folk i hela Sverige att det inte bara är osmakligt utan även vidrigt. Jag blev väldigt förvånad att Socialdemokraterna siktade in sig på att evenemanget skulle genomföras.

TT: Hur vet du att majoriteten tycker som du? Vad har du för stöd för den uppfattningen?

– Det har absolut funnits en kritik, men det har varit till exempel Jonas Gardell, som skrivit i Expressen och inte har någon anknytning till Kalmar. Många hörde av sig och sade att de tycker att det är fel och inte ska genomföras. Det är många ute på stan som har stannat mig och sagt att de stöttar mig, bara tre personer har kallat mig transfob.

Maia Dahlberg håller inte med om att de flesta är emot sagostunden.

– Det finns inte mycket att säga om det sättet att resonera. Jag skulle kunna säga samma sak, att jag upplever att jag har folk på min sida. Det blir väldigt fånigt.

Sagostunden fullbokad

Hon uppger att sagostunden är fullbokad sedan länge och att kommunen för en dialog med den som är säkerhetsansvarig.

– Jag vill bara att evenemanget ska genomföras i lugn och ro och har ingen ambition att ge den här typen av åsikter ännu mer utrymme.

Karin Linder på Svensk biblioteksförening säger att biblioteken är hårt ansatta just nu, vilket i förlängningen kan leda till att man inte vågar anordna evenemang som kan uppröra.

– Just detta känns orkestrerat eftersom det dyker upp på flera ställen samtidigt. Jag tror att vi kommer att behöva tänka mer på vad som händer med efterföljande hot. Det finns säkert de som kommer att tänka ett extra varv om det är värt att utsätta sin personal för hot och som i Malmö till och med dödshot.

Fakta: SD och biblioteken

Andra tillfällen då Sverigedemokraterna lagt sig i bibliotekens verksamhet:

2018 Mölnlycke bibliotek

Sverigedemokraterna ansåg att prideflaggor i lokalen var politisk propaganda och eftersom förtidsröstningen genomfördes på biblioteket fick hbtq-symboler tas ned.

2019 Sölvesborgs bibliotek

I kommunen som blivit känd för Sverigedemokraternas handgripliga åtgärder i kulturverksamheten har partiet stoppat en ny biblioteksplan. I den nya stod bland annat att skolbiblioteken inte behöver köpa in böcker på andra språk. Bibliotekschefen blev också utköpt och Sölvesborg stängde sina bibliotek under pandemin.

2019 Täby bibliotek

Författaren Moa-Lina Olbers Croall skulle besöka biblioteket för att tala om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett hbtq-perspektiv. SD i Täby försökte genom en skrivelse till kultur- och fritidsnämnden stoppa programpunkten.

2021 Vellinge bibliotek

En formulering om vilka grupper som är välkomna till biblioteket blev föremål för het debatt i Vellinge. Tjänstemännen hade skrivit att biblioteken ska vara en plats ”där alla oavsett ålder, kön, etnicitet, funktionsvariationer, trosuppfattning, könsöverskridande uttryck, sexualitet och klass” kan mötas. Sverigedemokraterna krävde att formuleringen skulle ersättas av ordet "alla".

2021 Svalöv bibliotek

I ett inlägg på Facebook berättade biblioteket i Svalöv om sin hbtq-certifiering. På order av den politiska ledningen, där Sverigedemokraterna är största parti, togs inlägget bort.


Fakta: Öppet brev till Sverigedemokraterna

Svensk biblioteksförening har riktat ett öppet brev till Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. I brevet skriver man att partisekreteraren bryter mot principen om armlängds avstånd gentemot kulturen.

"Vi förväntar också att du som partisekreterare tar ditt ansvar för ett samtalsklimat, inte minst på sociala medier, som säkerställer god ton och inte uppmuntrar till hat och hot mot enskilda eller verksamheter. Vi kommer ta vårt."

Mattias Bäckström Johansson har svarat på brevet och menar att det inte handlar om att bryta mot några principer utan att man "kritiserar hur skattebetalarnas pengar används".

"Långt ifrån alla ser det fenomenet som oproblematiskt och när detta sker med stöd av det offentliga har vi som politiskt parti en skyldighet att lyfta de kritiska medborgarröster som tycker att det är opassande och olämpligt för barn", skriver han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!