Semester från kriget i Ukraina – en omöjlighet

Kan man ta semester från kriget? Den ukrainska multikonstnären Kinder Album har gjort ett försök på Österlen, men kriget har funnits med henne varje minut även här. I sommar har Rikstolvan i skånska Järrestad fullt fokus på Ukraina.

Bea Tigerhielm och Staffan Julén, som driver Rikstolvan, inför utställningen "Ukraina" i Järrestad.

Bea Tigerhielm och Staffan Julén, som driver Rikstolvan, inför utställningen "Ukraina" i Järrestad.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur2022-06-17 05:00

Fyra av Ukrainas just nu mest uppmärksammade konstnärer ställer ut: Zhanna Kadyrova, Vlada Ralko, Nikita Kadan och Kinder Album.

För Kinder Album har kriget förändrat allt. Om du vet att din lägenhet vilken dag som helst kan förstöras i ett raketanfall så arbetar du under tidspress, förklarar den 39-åriga konstnären från Lviv i västra Ukraina. Nu omsätts idéerna i expressfart och hon har börjat arbeta reaktivt.

– Något händer och redan efter några dagar eller någon vecka gör jag ett konstverk om det. Jag har inte tid, det är därför jag gör snabbkonst.

Retreat i Skåne

Veckorna i Skåne, som går mot sitt slut när TT träffar henne, blev en helande upplevelse som hon liknar vid en retreat. Hon kom hit från krigets Ukraina med nerverna på helspänn. De första bilderna av skånska landskap som hon hade målat rev hon i förtvivlan sönder efteråt.

– Det är inte för att jag önskar den här platsen något ont. Det är min trasiga optik, det är mitt trauma.

Hon tar djupa andetag och försöker hålla ihop, men gråten bryter igenom.

– Det gör ont, jag kan inte vara lycklig.

De vita stränderna, de vidsträckta fälten och Ales stenar – hon har undersökt det skånska landskapet, men kriget har hela tiden funnits där som en mardröm.

I verket "Vacation from war" leker barnen på stranden medan svarta krigsmoln tornar upp sig alldeles intill – och mamman ligger i solstolen uppslukad av sin mobil. Kinder Album har målat det under Sverigevistelsen, men låter det vara osagt om mamman och barnen är svenskar eller ukrainare.

– Det handlar om att kriget är nära dig.

Visst, det är fred i Sverige just nu och det är därför hon tackade ja till att komma hit några veckor för att hämta andan, men det finns ingen helt säker plats i världen, understryker hon.

– Det började i Ukraina, men det kan komma till varje land. Det är bara en fråga om hur framgångsrik Putin är i Ukraina. Om han lyckas, så kommer han att gå vidare.

Också i andra verk glider idyllen över i krig och ångest. Människor vandrar bland blommor under en stor regnbåge, men de bär gasmask.

– Luften är inte klar och transparent, den är full av ångestkänslor. Du kan inte känna allt det här vackra till hundra procent, för kriget finns där hela tiden.

Framkallar hat

Att Kinder Album arbetar under pseudonym och inte vill ha sitt ansikte med på bild beror på den hätskhet och det hat som hennes konst ibland väcker. Hon har jobbat med teckning, måleri, skulptur, fotografi, installationer, videokonst och gatukonst, bland annat för att utforska intimiteten, människokroppen och sexualiteten.

Det har blivit laddat, konstaterar hon, inte minst i hemstaden Lviv som har en starkt religiös och katolsk prägel.

– Jag är anonym eftersom en del av mina verk framkallar hat. Jag vill inte att de ska hata mig som person.

Hon beskriver det som att hon före den 24 februari var en lycklig kvinna och framgångsrik konstnär. Precis som många andra ukrainare trodde hon inte det minsta på varningarna för det nära förestående krigsutbrottet.

– Det var en total överraskning för mig när den första flygattacken kom tidigt på morgonen den 24 februari. Jag tog upp mobilen och började läsa nyheter och jag läste om och om igen, jag kunde bara inte tro på orden. Jag var chockad.

Internationell skjuts

Redan före kriget var det bestämt att hon skulle ställa ut i Berlin. Men det är uppenbart att omvärldens plötsliga intresse för Ukraina har gett en henne en skjuts i den internationella karriären.

Det är helt naturligt, tycker hon. Omvärldens ögon riktas mot Ukraina och konsten kan förmedla andra dimensioner av vad det innebär att leva i ett krigshärjat land än vad nyhetstexter och reportage kan göra.

– Jag vet att min konst är viktig. Jag ser att för människor utanför Ukraina, till exempel svenskar, är det viktigt att inte bara höra nyheter om kriget, utan att få ta del av andra emotionella nivåer, att de kan känna hur människor blir förstörda av kriget.

Veckorna på Österlen var en parentes – nu har hon återvänt till Ukraina och hon har inga planer på att fly.

– Det är min konstnärliga mission att teckna kriget från insidan, att känna kriget på mitt skinn.

"Vacation from war" av Kinder Album från Lviv i Ukraina.
"Vacation from war" av Kinder Album från Lviv i Ukraina.
Fakta: Ukraina i fokus

Rikstolvan i Järrestad utanför Simrishamn har Ukraina i fokus hela sommaren, från den 2 juli till den 21 augusti.

Fyra konstnärer ställer ut: Zhanna Kadyrova, Vlada Ralko, Nikita Kadan och Kinder Album.

Det blir dessutom ukrainska filmvisningar, musikframträdanden och en ukrainsk litteraturkväll. En ukrainsk kock har anställts under sommaren för att även ge en kulinarisk dimension.

Zhanna Kadyrova, född 1981, är en av grundarna till konstnärsgruppen "Revolutionära experimentutrymmet" (REP). Arbetar med skulptur, film och performance. Var den första konstnären i det självständiga Ukrainas historia som medverkade på Venedigbiennalen. Hennes nya projekt ”Paljanytsja” (namn på ukrainskt bröd) är en symbolisk utställning där sten formats till ukrainska brödlimpor.

Vlada Ralko, född 1969, är en av Ukrainas mest framstående expressionister. Till hennes mest kända verk räknas grafikserien ”Kievs dagbok”, som genom målningar i akvarell och med kulspetspenna dokumenterar hennes intryck av Majdanrevolutionen 2013–2014 och de händelser som följde den. Nu fokuserar hon på krigsbrott i det pågående kriget och resonerar om krigets psykologi.

Nikita Kadan, född 1982, har nyligen tilldelats Ukrainas mest prestigefyllda konstnärliga utmärkelse, Nationella Sjevtjenkopriset. Även han har varit med och grundat konstnärsgruppen REP. Ingår också i konstaktivistföreningen ”Hudrada”. Internationellt känd för sina skulpturer, målningar och installationer.

Kinder Album, 39, är en kvinnlig konstnär som arbetar under pseudonym. Namnet anspelar på det format som vissa klassiska tonsättare har använt för musik för barn. Det anspelar också på konstnärens ambition att med barnslig enkelhet skildra brännande samhällsfrågor. Har deltagit i mer än 30 utställningar utomlands och i Ukraina.

Källa: Rikstolvan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!