Shakespeares samlade verk kostade storkovan

Ett exemplar av William Shakespeares "First Folio" har sålts på auktion i New York. Priset blev 2,4 miljoner dollar, motsvarande cirka 24,5 miljoner svenska kronor, rapporterar BBC.

"First Folio". Arkivbild.

"First Folio". Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Kultur2022-07-22 20:41

"First Folio", en samling med Shakespeares verk, publicerades 1623, sju år efter författarens död. Omkring 750 exemplar av boken trycktes, men endast 232 finns kvar i dag, enligt auktionsföretaget Sothebys. Några få exemplar är i privat ägo.

Samlingen innehåller 36 manus, bland dem 18 pjäser som "Macbeth", "Stormen", "Antonius och Cleopatra", "Julius Caesar" och "Trettondagsafton". Vid sidan av kung Jakobs bibel har "First Folio" beskrivits som den engelska litteraturens viktigaste verk.

I boken finns även ett graverat porträtt av Shakespeare och poetiska hyllningar av dramatikern Ben Johnson och andra författare.

Shakespeares kompanjoner John Heminges och Henry Condell i skådespelartruppen som var känd under namnet King's Men, kompletterade och redigerade innehållet.

Exemplaret som såldes i New York tros vara ett av de 20 som är i privat ägo. De flesta exemplar finns på museer och bibliotek runtom i världen.

Rättad: En tidigare version av texten hade fel i översättningen. Då refererades boken till som "en kopia" när det ska vara "exemplar".

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel köpesumma i svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!