Skådespelaren Med Reventberg död

Skådespelaren och regissören Med Reventberg är död. Hon blev 73 år. –Vi var väldigt nära vänner och vi jobbade i hop in i det sista. Jag saknar henne väldigt mycket, säger den nära vännen och kollegan Hans Mosesson till TT.

Skådespelaren Med Reventberg är död. Arkivbild.

Skådespelaren Med Reventberg är död. Arkivbild.

Foto: Foto: Patrick Sörquist / SvD / TT

Kultur2021-06-24 19:39

Med Reventberg blev rikskänd genom sin roll som Ortrud i tv-serien "Fådda blommor" om Kurt Olsson, uppger P1 Kulturnytt som var först med att rapportera om skådespelarens bortgång.

Succén ledde till att hon fick en egen tv-serie 1990 – Alfhild och Ortrud. Hon gjorde även filmroller, däribland i Ronja Rövardotter, Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mej själv och Jacob smitaren.

Reventberg var också en av grundarna till Nationalteatern i Göteborg, där även skådespelaren Hans Mosesson var aktiv.

Han beskriver sin nära vän och kollega som en skarp, drivande, humoristisk och underbar människa.

– Vi började jobba ihop i slutet av 1960-talet och hon visste redan då att teater var det hon skulle jobba med. Och det har hon verkligen gjort, säger Mosesson till TT.

Särskilt minns han hennes roll som Sjörövar-Jenny i Nationalteaterns Kåldolmar och kalsipper.

– Där är hon som bäst. Hennes sätt att göra Sjörövar-Jenny har präglat väldigt många av hennes roller.

Han säger att hon var en pionjär vad gäller barnteater och att hon som chef för bland annat Soppteatern har satt ner viktiga pålar i vår teaterhistoria.

– Det har varit en underbar människa att jobba med och vi har haft väldigt roligt tillsammans. Hon är en av våra få komedienner i Sverige – en komisk begåvning som kunnat komma fram ännu mer. Hon var en underbar människa och jag älskar henne.

Det sista projekt de gjorde tillsammans var att pussla i hop dokumentären "Vi är barn av vår tid" om Nationalteatern.

– Senast där visade hon hur bra hon kan hålla i hop alla trådar i produktioner, säger han.

"Humoristisk med en väldig värme"

Vännen och skådespelarkollegan Anki Rahlskog berättar för TT att hon träffade Med Reventberg 1967 i Lund och att de startade Nationalteatern tillsammans.

– Vi har känt varandra så hemskt länge och det är väldigt svårt att ta in att hon inte finns längre. Det är en jättestor saknad efter henne. Jag är så tagen, säger hon.

– Hon var en speciell person på scenen med en väldigt personlig spelstil. Jag minns henne som humoristisk med en väldig värme, och jag beundrar henne mycket som skådis. Hon brann så mycket för teatern.

Rahlskog säger att det gick väldigt fort efter att Reventberg fick sin cancerdiagnos och att hon har svårt att ta in att hon är borta.

– Jag hade trott att det skulle ordna sig med behandlingar. Det här var ett tungt besked att få.

Största teaterprojektet under Umeå 2014

Reventberg var mellan 2005 och 2013 verksam som konstnärlig ledare och teaterchef på Västerbottensteatern i Skellefteå.

Hon var också projektledare och den drivande kraften bakom kulturhuvudstadsårets största teaterprojekt i Umeå 2014 – Norrländsk passion.

På Nationalteatern satte hon bland annat upp och regisserade operan La Bohème och medverkade i den kritikerrosade pjäsen Familjen Bra. 1991 regisserade hon familjeföreställningen Doktor Botvid Bot. Den blev en publiksuccé och sågs av 15 000 besökare.

Hans Mosesson beskriver sin nära vän och kollega Med Reventberg som en skarp, drivande, humoristisk och underbar människa. Arkivbild.
Hans Mosesson beskriver sin nära vän och kollega Med Reventberg som en skarp, drivande, humoristisk och underbar människa. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!