Skådespelaren Peder Falk död

Skådespelaren Peder Falk har avlidit, 76 år gammal, uppger Kulturhuset Stadsteatern för Svenska Dagbladet. Förutom sitt arbete på teaterscenen blev han även ett välkänt ansikte i flera tv-produktioner och på film.

Peder Falk blev 76 år. Arkivbild.

Peder Falk blev 76 år. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kultur2024-05-24 11:20

Peder Falk debuterade på Stockholms stadsteater 1973 och medverkade i uppsättningar på teatern i över 40 år. Den senaste rollen var i improvisationsshowen "Pia impro de luxe" 2014 mot bland annat Pia Johansson, Lennart R Svensson och Helge Skoog.

Tillsammans med just den trion var Peder Falk med och startade "Soppteatern" på Stockholms stadsteater, 1989 – och skapade ett improvisationsfenomen som blev till en institution på teatern.

Peder Falk gjorde även flera uppmärksammade roller på film och tv.

I långfilmen "Svart gryning" från 1987 spelade Peder Falk argentinsk kapten och tortyrexpert i skildringen av Dagmar Hagelins försvinnande. Han gestaltade kabinettssekreteraren i filmatiseringen av Jan Guillous Hamilton i "Fiendens fiende" och sjungande charmör i tv-serien "Clark Kent" om ett åldrande rockband.

En lite mer udda insats var som Carl Bildt-imitatör i SVT:s debattprogram "Speciellt".

Peder Falk spelade även den ondskefulla adlige advokaten Carl Gripenhielm i TV4-såpan "Nya tider" 1999, mot en ung Rebecca Ferguson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!