Social trygghet ska stärka kulturarbetare

Frilansande kulturarbetare ska få bättre villkor. En ny utredning om sjukpenninggrundande inkomst innehåller flera förslag på hur den sociala tryggheten ska förbättras för gruppen.

I en statlig utredning föreslås att statliga stipendier till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Arkivbild.

I en statlig utredning föreslås att statliga stipendier till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Arkivbild.

Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Kultur2023-06-20 10:34

2021 tillsattes en statlig utredning om hur egenföretagare får sin sjukpenning fastställd. På tisdagen överlämnades utredningens förslag till socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), och i utredningen föreslås ett paradigmskifte där historiska inkomster ska kunna ligga till grund för sjukpenning.

Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, har länge varit engagerat i frågan och genomförde 2021 en enkät som visade att nästan 40 procent av kulturskaparna låter bli att ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan när de är sjuka. Nämnden ser positivt på förslagen:

"Genom utredningens förslag kan även en frilansande kulturskapare, som till exempel kombinerar företag med korta anställningar, våga vara sjukskriven eller föräldraledig", säger Klys verksamhetsledare Ulrica Källén i ett pressmeddelande.

I utredningen föreslås även att statliga stipendier till konstnärer och kulturskapare ska kunna räknas in i beräkningen för sjukpenninggrundande inkomst. Detta skulle innebära att kulturskapare som i perioder får sin försörjning via stipendier inte riskerar att stå utan socialt skyddsnät om de blir sjuka eller skaffar barn strax efter en stipendieperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!