De nya coronarestriktionerna, som presenterades under måndagen, är ett tufft bakslag för kulturbranschen.
Bland annat begränsas publiktaket till 500 personer, även med vaccinationsbevis. Exakt när det börjar gälla är osäkert då beslutet kräver en förordningsändring, men åtgärden är planerad, enligt statsminister Magdalena Andersson.
Från och med den 12 januari begränsas dessutom maxtaket för allmänna sammankomster utan vaccinationsbevis till 50 personer. När det gäller evenemang med 20 personer eller fler ska publiken vara sittande, uppdelade i max åtta personer per sällskap, och med en meters avstånd mellan varje grupp.
Johan von der Lancken, producent på Oscarsteatern, säger att teatern kan ta in cirka 250 personer med enmeters-regeln, vilket blir förödande för verksamheten.
– Redan nu spelar vi för bara 500 och räknar iskallt med att regeringen ska gå in eftersom det är förlustaffär för oss. Nu halverar vi det som redan är en förlustaffär. Det kommer inte att gå. Jag tror att vi dessvärre blir tvungna att stänga.
Han fortsätter:
– Det skulle kosta oss en halv miljon per föreställning och sådana pengar har vi inte efter två år med pandemi. Jag måste prata med mina kollegor men det låter tyvärr som att vi måste stänga igen.
Fortsätter trots allt
Kitte Wagner, teaterchef på Malmö stadsteater, har just tagit emot den tyske stjärnregissören Stefan Pucher som för andra gången ska börja repetera "ett flaggskeppsprojekt" på Intiman i morgon. "Borkmania" efter Henrik Ibsen i bearbetning av Alejandro Leiva Wenger skulle haft premiär redan i fjol men lades ner när det bara blev tillåtet med åtta i publiken.
– Nu har vi premiär om fem veckor och med avstånd innebär det en publikkapacitet på 25 procent, och då är vi nere på 50 pers mot annars 200, säger Kitte Wagner med sorg i rösten.
TT: Fortsätter ni?
– Ja det gör vi. Vi önskar inte klaga, vi vill hjälpa till precis som alla andra. Men visst är vi trötta, men vi föredrar att kunna spela, och publiken vill ju så gärna komma, säger hon.
Tvingas ta bort filmer
Peter Fornstam, vd för biokedjan Svenska Bio och ordförande för Sveriges biografägareförbund, tycker att beskedet känns som att "vara tillbaka på ruta ett". Speciellt enmeters-regeln är problematisk då det medför ett kapacitetstapp på 30-40 procent.
– Det är ett jättebekymmer, inte minst för att enmetersregeln tolkas lite olika i olika regioner, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt korta bollar nu, jag har en känsla av att vi kommer att få rycka en del filmer från repertoaren för att skapa kapacitet.
Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden är förvånad över att beskedet lämnas med så kort varsel.
– Vi släpper ju biljetter med framförhållning. Det här ställer till det i de stora salongerna som visar attraktiva filmer där vi redan har sålda biljetter. Det blir en utmaning men att vi jobbar på att lösa det på bästa sätt för våra gäster, säger hon.
Vill ha mer stöd
Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live, vill se mer stöd till kulturen, efter de nya restriktionerna.
– En förutsättning för att vi ska klara oss är att man fortsätter med stöd. Det vore dumt att inte göra det för i så fall blir alla stödpengar hittills bortkastade.
De nya restriktionerna innebär att flera artister kan tvingas ställa in och skjuta upp sina kommande turnéer – igen.
– Det är ett oerhört tufft läge och många av våra medlemmar är slitna av att vänta på att kunna köra, så har man flyttat grejer tre gånger och måste nu flytta en fjärde gång. Ekonomiskt kanske det inte går heller, säger Joppe Pihlgren.
Även Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, anser att restriktionerna slår hårt mot en bransch som redan blöder.
"Det återstartsstöd som riksdagen beslutat om för 2022 måste nu göras om till ett rent krisstöd för att rädda kulturbranschen som i rasande takt tappar sina intäkter", skriver han i ett pressmeddelande.