Svenskar positiva till AI-baserad kultur

En ny riksomfattande undersökning visar att svenskar är positiva till kultur skapad med hjälp av AI.

AI-tjänsten Chat GPT kan bland annat härma författares stil och skriva nya texter. Arkivbild.

AI-tjänsten Chat GPT kan bland annat härma författares stil och skriva nya texter. Arkivbild.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur2023-06-28 07:32

Inom kulturen är AI-frågan högaktuell. I rapporten "Framtidens kulturkonsumtion", som undersökt svenskars kulturvanor och syn på kulturkonsumtion, visar en undersökning att svenskarna är positiva till kultur skapad av artificiell intelligens.

I den riksomfattande undersökningen, som innefattar 1 000 personer i åldrarna 16–70, sade 15 procent att de kunde tänka sig att se en film helt skapad med AI. Lika många kunde tänka sig att lyssna på en helt AI-producerad låt.

Totalt kunde 43 procent tänka sig att konsumera kultur skapad med stöd av AI, och 28 procent var beredda att konsumera kultur helt skapad av AI. En minoritet, 44 procent, svarade att de inte kunde tänka sig konsumera någon form av kultur helt skapad av AI.

Rapporten och undersökningen är genomförd av Insight Intelligence tillsammans med Svensk scenkonst, 2Entertain, Järfälla kommun och Folkoperan.

”Vi kan från andra undersökningar se att svenskarna har en positiv inställning till AI, men att så många anförtror AI att skapa den kultur de konsumerar är ändå något oväntat”, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!