Tillsammans med datavetaren och språkmodellsutvecklaren Kajsa Norin utvecklade konstnärsduon Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) en icke-kommersiell AI-språkmodell i kreativt syfte.
– Tanken var att AI:n kunde ge ett nytt perspektiv på vårt arbete och hjälpa oss vidare med nya infallsvinklar, narrativ och berättelser, säger Olle Strandberg Colling.
AI-verktyget, som konstnärsduon döpt till Educated Ether, matades med Olle Strandberg Collings texter och tränades att ta fram ett råmanus till en föreställning.
– Genom åren har jag skrivit mycket texter som berör koreografi, scenanvisningar och berättelser som legat till grund för föreställningar. Genom att mata in dessa i AI:n blev drömmen om ett levande arkiv sann.
Demokratiskt samarbete
AI:n instruerades sedan att utifrån Olle Strandberg Collings anteckningar skapa texter till en ny föreställning, som skulle ligga nära hans idévärld och tonalitet. Föreställningen "Tosbot" skrev AI:n fram på 45 tätskrivna sidor.
– Men dem följde vi knappast slaviskt. En del scener var inte så bra. Dem arbetade vi om tillsammans.
På så sätt har arbetet med AI gjort den konstnärliga processen mindre hierarkisk.
– Alla upplevde att det var enklare att komma med förbättringsförslag eftersom det inte var jag som hade skrivit texten.
TT: Genom att använda AI undvek ni en konflikt kring ett sårat konstnärsego?
– Ja, precis och det ledde till ett starkare samarbete i hela ensemblen.
"En mörk massa"
Olle Strandberg Colling menar att det är viktigt att utforska de konstnärliga och kreativa aspekterna av AI, så att allt inte handlar om "big data" och kommersiella affärsmodeller.
– Med hjälp av AI har vi faktiskt kunnat undersöka vad det är att vara människa
TT: Kan du ge ett exempel på något som utmanat er kreativitet extra?
– När AI:n skrev fram att "en mörk massa rör sig över en tom scen och skapar ett vidunderligt intryck" fick vi verkligen fylla i med vår förståelse och fantasi om vad det kan vara.