Tog AI till hjälp med ny dansföreställning

Med en egengenererad AI har konstnärsduon Saloranta & de Vylder skapat en dansföreställning som utforskar vad det är att vara människa. Tekniken har bidragit till en mer demokratisk arbetsprocess.

Konstnärsduon Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) har arbetat med AI för nya dansföreställningen "Tosbot". Pressbild

Konstnärsduon Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) har arbetat med AI för nya dansföreställningen "Tosbot". Pressbild

Foto: Mats Bäcker

Kultur2023-11-29 06:10

Tillsammans med datavetaren och språkmodellsutvecklaren Kajsa Norin utvecklade konstnärsduon Saloranta & de Vylder (Olle Strandberg Colling och Sara de Vylder) en icke-kommersiell AI-språkmodell i kreativt syfte.

– Tanken var att AI:n kunde ge ett nytt perspektiv på vårt arbete och hjälpa oss vidare med nya infallsvinklar, narrativ och berättelser, säger Olle Strandberg Colling.

AI-verktyget, som konstnärsduon döpt till Educated Ether, matades med Olle Strandberg Collings texter och tränades att ta fram ett råmanus till en föreställning.

– Genom åren har jag skrivit mycket texter som berör koreografi, scenanvisningar och berättelser som legat till grund för föreställningar. Genom att mata in dessa i AI:n blev drömmen om ett levande arkiv sann.

Demokratiskt samarbete

AI:n instruerades sedan att utifrån Olle Strandberg Collings anteckningar skapa texter till en ny föreställning, som skulle ligga nära hans idévärld och tonalitet. Föreställningen "Tosbot" skrev AI:n fram på 45 tätskrivna sidor.

– Men dem följde vi knappast slaviskt. En del scener var inte så bra. Dem arbetade vi om tillsammans.

På så sätt har arbetet med AI gjort den konstnärliga processen mindre hierarkisk.

– Alla upplevde att det var enklare att komma med förbättringsförslag eftersom det inte var jag som hade skrivit texten.

TT: Genom att använda AI undvek ni en konflikt kring ett sårat konstnärsego?

– Ja, precis och det ledde till ett starkare samarbete i hela ensemblen.

"En mörk massa"

Olle Strandberg Colling menar att det är viktigt att utforska de konstnärliga och kreativa aspekterna av AI, så att allt inte handlar om "big data" och kommersiella affärsmodeller.

– Med hjälp av AI har vi faktiskt kunnat undersöka vad det är att vara människa

TT: Kan du ge ett exempel på något som utmanat er kreativitet extra?

– När AI:n skrev fram att "en mörk massa rör sig över en tom scen och skapar ett vidunderligt intryck" fick vi verkligen fylla i med vår förståelse och fantasi om vad det kan vara.

Fakta: Föreställningen "Tosbot"

AI-verktyget som hjälpte till att skriva föreställningen döpte den till "This is the still place presenterar: Tomorrow officially sucks but today is the best (TOSBOT)". Scenkonstföreställningen har premiär på Elverket i Stockholm 30 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!