Tonsättaren Ralph Lundsten död

Tonsättaren Ralph Lundsten har avlidit, 86 år gammal, uppger familjen för TT. Lundsten var en av förgrundsgestalterna för synt- och elektronisk musik i Sverige och känd för sin egna studio Andromeda.

Ralph Lundsten blev 86 år gammal.

Ralph Lundsten blev 86 år gammal.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur2023-07-05 10:39

Tonsättaren Ralph Lundsten var en av de första i Sverige som arbetade med konkret ljudmaterial, collage och andra elektroakustiska former av musik.

– Han var en pionjär i Elektronmusikstudion under tidigt 1960-tal, säger Mats Lindström som är studiochef på Elektronmusikstudion i Stockholm.

På den tiden låg studion på Kungsgatan 8 i Stockholm. Ralph Lundsten experimenterade där med ljudkompositioner som bland annat resulterade i albumet "Elektronmusikstudion. Dokumentation 1" som han gav ut 1966 tillsammans med Leo Nilson. Han skapade också filmcollage som "EMS nr 1" där han blandade syntetiska röster med elektroniska klanger och abstrakta bilder.

"Gick sin egen väg"

Parallellt med detta byggde han sin egen Andromedastudio. Där skulle han senare skapa mer än 700 musikstycken. Bland dessa märks både korta musikjinglar och längre, mer anspråksfulla symfonier.

– Ralph Lundsten gick sin egen väg. Han var en solitär i den svenska elektroniska musiken, säger Mats Lindström.

I Andromedastudion blandades vanliga syntar och så småningom datorer med instrument som Ralph Lundsten byggde själv, eller i samarbete med den finske designern och kompositören Erkki Kurenniemi.

– För sin tid hade han en väldigt avancerad musikutrustning. Han var en föregångare även på den punkten, säger Mats Erlandsson som är tillförordnad studiochef och studiotekniker på Elektronmusikstudion.

New age-influerad

Musiken som Ralph Lundsten komponerade i Andromedastudion var starkt influerad av hans intresse för new age och han återvände ofta till inspirationskällor som drömmar, meditation, naturen och rymden.

– Det gav honom en särställning. Han har fortfarande en egen fanclub som omfamnar hans musikaliska gärning, säger Mats Lindström.

Under många år bodde Ralph Lundsten i ett rosa sagoslottsliknande hus vid Skurusundet, i Nacka utanför Stockholm, som han kallade "Villa Frankenburg". När han flyttade från huset år 2014 donerades Andromedastudion till Scenkonstmuseet i Stockholm.

Ralph Lundsten avled under onsdagen.

.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktig uppgift om Lundstens hus. Rätt är att studion har rivits, men att huset står kvar.

Ralph Lundsten gick sin egen väg i musik-Sverige och byggde sin egen studio i det berömda rosa huset utanför Stockholm. Arkivbild.
Ralph Lundsten gick sin egen väg i musik-Sverige och byggde sin egen studio i det berömda rosa huset utanför Stockholm. Arkivbild.
Fakta: Ralph Lundsten

Född : 1936

Yrke : Tonsättare, konstnär, filmskapare och författare. 1959 startade han bild- och elektronmusikstudion Andromeda.

Verk : Till hans mest kända och uppskattade verk hör en serie med titeln "Nordisk natursymfoni" (1972–2009). Hans stora intresse för rymden märktes bland annat på album som "Cosmic love" (1970) och "Universe calling" (1978). Han skrev också musik till baletter som Ivo Cramérs "Gustav III" (1971). Ralph Lundsten tonsatte också ”Ut i vida världen” som länge var SR:s Radio Swedens signaturmelodi.

Fanclub : Andromeda Fan Society

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!