Total bojkott av rysk kultur får mothugg

Bör all rysk kultur bojkottas – även musik av Tjajkovskij och litteratur av Dostojevskij? Frågan engagerar svenska debattörer, men åsikterna är tudelade.

Ska även döda ryska kulturpersonligheter bojkottas? Debattens vågor går höga just nu, bland annat om den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskij. Arkivbild.

Ska även döda ryska kulturpersonligheter bojkottas? Debattens vågor går höga just nu, bland annat om den ryske tonsättaren Pjotr Tjajkovskij. Arkivbild.

Foto: APN/AP/TT

Kultur2022-04-16 10:57

I Dagens Nyheter argumenterade Sofia Nyblom den 13/4 för rimligheten i att lyssna till Ukrainska institutets vädjan att pausa all rysk kultur tills kriget i Ukraina är över.

"Självklart kan varken Tjajkovskij, Pusjkin och Dostojevskij ställas till svars för övergreppen i krigets Ukraina, lika lite som Wagner eller Nietzsche (trots kontroversiella åsikter) var ansvariga för Förintelsen. Men parallellen är relevant. För överallt där Tjajkovskij spelas och Dostojevskij läses, minskar syretillförseln för de ukrainska konstnärer som världen inte känner till – samtidigt som myten kring rysk kultur skyler över dödandet och övergreppen som pågår", skrev hon i sitt inlägg.

Nyblom får nu mothugg av Anders Carlberg, som i samma tidning kallar förslaget för "en absurd och orimlig tanke".

"Genom att fortsätta erbjuda rysk kultur på våra scener fråntar vi också Putin ett strategiskt argument som han redan provtryckt: att det dekadenta väst drivs av en russofobisk agenda", skriver han.

I Expressen skriver Anders Englund, kritiker och professor i litteraturvetenskap, att en total bojkott av även döda ryska konstnärer är fel väg att gå.

"Det är krigets logik som reducerar konst till nationella symboler och entydiga ideologiska budskap. Att acceptera kopplingen mellan den ryska imperialismen och Tjajkovskij är att kapitulera för den logiken."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!