Tre kilometer halsduk pryder Bohus fästning

Det har stickats febrilt under ett år och till slut var halsduken lång nog att räcka hela vägen runt Bohus fästning. Nu ska den gigantiska halsduken monteras isär och skänkas till välgörenhet.

Tornet Fars hatt var en del av Bohus fästning som under lördagen pryddes av en 2|785 meter lång halsduk.

Tornet Fars hatt var en del av Bohus fästning som under lördagen pryddes av en 2|785 meter lång halsduk.

Foto: Katarina Edler/Privat-TT

Kultur2021-08-21 20:24

Det är Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil som är initiativtagare till det ovanliga projektet. Där har man sedan lång tid tillbaka genom handarbetscirklar och Facebookgrupper stickat och skänkt till olika hjälporganisationer. För fyra år sedan stickade de exempelvis Sveriges största filt bestående av 34 000 mormorsrutor.

Nu var det dags för ett nytt projekt som kunde engagera många och valet föll på en rekordlång halsduk. På lördagen virades den ut kring Bohus fästning i Kungälv.

2,8 kilometer

– Ursprungligen var tanken att vira halsduken på utsidan av fästningen – en sträcka på tre kilometer – men halva gänget som deltog är en bit över sjuttio så vi fick tänka om. Vi lindande hela insidan av borggården, upp runt räckena, ner på gräsmattorna och över ingångarna till fängelsehålorna, berättar projektledaren Annie Petterson.

Totalt mätte den färgglada halsduken 2 785 meter. En viktig del av idén med den rekordlånga halsduken var varit att engagera ensamma. Med stöd av Socialstyrelsens projekt "Minska ensamhet" har Annie Petterson skickat ut över 300 garnpaket till människor i Västra Götaland som velat vara med och bidra.

"Riktiga konstverk"

Nu ska halsduken tas ner, monteras isär och de uppskattningsvis 2 000 mindre halsdukarna skänkas till välgörenhet.

– Ett lass ska upp till Stockholm till Malmskillnadsgatans vänner och till olika Stadsmissioner. Vi har också ett gäng fina halsdukar kvar som vi tänkte auktionera ut på Musikhjälpen senare i vinter, säger Petterson.

– Det är lätt att man stickar av sina fulaste garner som har blivit över sådana här gånger, men vi sade när vi började projektet: "Tänk på att de som ska ha de här halsdukarna ska känna sig fina". Och några halsdukar är riktiga konstverk.

Efter att mätningen är avklarad ska halsduken tas isär till mindre halsdukar som ska skänkas till välgörenhet.
Efter att mätningen är avklarad ska halsduken tas isär till mindre halsdukar som ska skänkas till välgörenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!