Klarälvens bibliotek, Kärrbacksstrand, Sysslebäck
Det bortglömda biblioteket är inte helt lätt att hitta. Skyltning saknas, men när man väl hittar fram från Riksväg 62 utanför Sysslebäck i norra Värmland infinner sig en känsla av tidlös magi. I en lada skapade Louise Hultén och Maria Larsson 2003 en konstinstallation med böcker och läshörna – ett övergivet bibliotek som blivit alltmer patinerat av tidens tand.
Pers mekaniska kabinett i Svalsjö, Kisa
I Affären i Svalsjö ligger Pers mekaniska kabinett, fyllt av sinnrika träkonstruktioner gjorda av slöjdaren Per Helldorf. Inspiration till de rörliga verken har han bland annat hämtat från gubben Pettson i Sven Nordqvists barnböcker och uppfinnaren Christopher Polhem.
Kellys bar på Rörö
Studentkrogen Kellys bar ligger egentligen på Andra Långgatan i Göteborg. På Rörö, ett par timmar utanför staden, har någon eller några skapat ett alternativt Kellys med hjälp av drivved och sopor som flutit iland från havet. Flera andra konstverk och kojor finns också vid strandkanten – ett försök att göra något positivt av havets sopberg.
Arnolds kannibalmuseum i Önneköp i Skåne
Sugen på att botanisera bland hajkäftar, kobravodka, parfym i kamelurinblåsor och krympta människohuvuden? Äventyraren Arnold Wernersson har fyllt sitt museum med föremål från alla världens hörn, till dags dato har han besökt mer än 180 länder. Den som bokar ett besök får också Arnolds berättelser om möten med bland annat kannibaler på köpet.
Mus-Olles museum i Ytterån, Jämtland
Han kallades för Mus-Olle – kanske för att han var duktig på att stoppa upp möss, eller också för att han själv tog sig titeln museiintendent. Per-Olof Nilsson (1874–1955) tillbringade nästan all sin tid åt att samla: allt från förpackningar till bruksföremål. Efter sig lämnade han 150 000 föremål. 23 000 av dem visas i Mus-Olles museum.
Pelle Svanslös kattövergångsställe i Uppsala
Sveriges enda övergångsställe för katter ligger så klart i Uppsala. Övergångsstället i korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan är tillägnat Gösta Knutsons sagokatt Pelle Svanslös. Maximera Svanslös-feelingen genom att kika i en specialgjord källarglugg på Åsgränd och besök Pelleparken i närheten av Carolina Rediviva.
Kamera- och galgmuseet i Olofström
Olofström lär hysa världens enda galgmuseum. Sedan starten 2001 har initiativtagaren Johnny Karlssons samling av klädgalgar vuxit till fler än tusen exemplar. För den som är mindre intresserad av galgar och mer av kameror ligger det ett kameramuseum inhyst i samma lokal i Holje Park.
Fiskargubbar på rad
Sveriges fiskargubbemuseum i Lycka Söderala
5,75 kvadratmeter. Så stort är museet som hyllar “Der alte Seebär” – det klassiska porträttet av en gammal sjöman, målat av den tyske konstnären Harry Haerendel omkring 1920. Målningen gav upphov till en mängd mer eller mindre kitschiga reproduktioner. Fredrik Björkman har Sveriges största samling fiskargubbar – och visar en del av dem i ett uthus på tomten i byn Lycka.
Solkanonen i Åtvidaberg
Världens enda fungerande solkanon finns i Åtvidaberg. “Kanonen” är en typ av solur som exakt klockan 13 under sommartid skjuter en salut. Vid den tidpunkten skiner solens strålar in genom en springa i tornet där solkanonen är placerad, strålarna träffar ett brännglas, fokuseras på det krut som finns i kanonens bakre del – och så smäller det!
Bilskroten vid Kyrkö mosse, Tingsryd
I en mosse vid länsväg 119 finns den numera mytomspunna bilkyrkogård som Åke Danielsson – “Åke på myren” – initierade på 1940- talet. Han ägnade sig först åt torvbrytning och hade bilskroten som bisyssla. Genom årens lopp har debatten kring de rostande vraken stundtals varit högljudd, samtidigt som platsen har fått oanade mängder turister att strömma till Tingsryds kommun.
Skogen kallar, installation i skog vid Julita, Södermanland
Det är både ett stycke skogsmark och ett offentligt konstverk. För ett par år sedan togs skogen vid Fogelstads säteris marker i Julita ur produktion för att tillåtas att leva vidare. Konstnärerna Malin Arnell och Åsa Elzén som ligger bakom “Skogen kallar” ser skogsmarken som ett “performativt offentligt konstverk”.
“Pojke som tittar på månen/Järnpojke” av Liss Eriksson. Gamla Stan i Stockholm.
En av Sveriges minsta offentliga skulpturer finns till beskådan i Bollhustäppan intill Finska kyrkan i Gamla Stan i Stockholm. Liss Erikssons konstverk från 1967 mäter bara 15 centimeter på höjden. Den lille järnpojken anses föra tur med sig och får ofta en klapp på huvudet av besökarna – och ibland en stickad mössa eller halsduk så att han slipper frysa.
Struves meridianbåge, fyra punkter i Sverige.
Fyra berg i Tornedalen utgör mätpunkter för Struves meridianbåge. Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara är tillgängliga för besökare och numera en del av vårt världsarv. Mätningen utfördes på 1800-talet för att svara på frågan om jorden verkligen är helt rund. Astronomen Wilhelm Struve drev på genomförandet av det gigantiska projektet med sammanlagt 265 uppmätta punkter över hela världen.
Mannaminne i Nordingrå
Museet är en hel liten by bestående av såväl byggnader som stora fordon. Här finns en kinesisk paviljong, en ungersk bondgård och en norsk stavkyrka. En byggnad är utformad som en jordglob och i en annan finns ett dragspelsmuseum. Den som gillar fordon har också mycket att hämta: stora spårvagnar, bussar och båtar är ditfraktade. Mannaminne är uppbyggt av konstnären Anders Åberg (1945–2018).
Unos djur i Bredared utanför Borås.
Den självlärde träkonstnären Uno Axelsson inspirerades av naturens former och skulpterade fram hästar, vildsvin och rävar ur träknölar och knotiga stammar. Omkring 250 av skulpturerna finns kvar och visas i ett museum byggt av Bredareds hembygdsförening efter Axelssons död. Figurerna är både fantasieggande och aningen skrämmande.
Disgusting Food Museum i Malmö
Äckel har historiskt hjälpt människor att undvika sjukdom – men hur mycket spelar egentligen kulturella skillnader in på vad vi anser vara ätbart? På Disgusting Food Museum i Malmö får besökarna chans att utmana bilden av vad som är ätbart, med delikatesser från olika delar av världen. I utställningen finns bland annat casu marzu – en ost fylld med larver från Sardinien, durian – den thailändska frukt som har kallats för “världens mest illaluktande” – samt den svenska klassikern surströmming.
Källa: uddautflykter.se, museernas hemsidor med flera.