"Vaccinpass ska hjälpa kulturen"

Regeringen har bestämt att vaccinationsbevis ska kunna användas med start den 1 december. Kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar till att använda den möjligheten. –Fortsätt att gå på teater och bio, säger hon.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Foto: Duygu Getiren/TT

Kultur2021-11-24 08:12

Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare, vilket träder i kraft den 1 december.

Beslutet har förankrats i riksdagen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Beslutet ger arrangörer av exempelvis kultur- och idrottsevenemang möjligheter att upprätthålla sina verksamheter under hösten och vintern, säger Amanda Lind.

Kulturministern betonar att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den arrangör som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa de restriktioner från Folkhälsomyndigheten som presenterades tidigare i veckan.

Det handlar bland annat om att deltagarna ska ha en anvisad sittplats. Sällskap ska också kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap.

Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst 8 personer.

På en fråga om vilka sammankomster som berörs av det nya beslutet om vaccinpass förtydligar kulturministern på pressträffen att det inte handlar om restaurangbesök, men däremot nattklubbar där man träffas och dansar.

TT: Varför är det viktigt att ha vaccinationsbevis på nattklubb och bio, men inte på restauranger?

– Det är för att Folkhälsomyndigheten inkommit med hemställan för just de verksamheterna. Vi har gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att ge förslag på ytterligare smittskyddsåtgärder som kan införas. Vi analyserar om fler verksamheter kan omfattas, säger Amanda Lind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!