"Ville inte missa chansen att vara ett underbarn"

Cecilia Vårhed skildrar ett gäng självupptagna 20-plussare i serieboken "Fattigt skryt". Helst av allt berättar hon om "dåliga människor".
–Det är väldigt komiskt när folk beter sig knäppt eller är väldigt tjurskalliga, säger hon.

Cecilia Vårhed är aktuell med serieboken "Fattigt skryt".

Cecilia Vårhed är aktuell med serieboken "Fattigt skryt".

Foto: Ali Lorestani/TT

Kultur2023-08-21 08:16

Seriefiguren Älskling bor gratis hos sin bästa vän Giraffa, som är alldeles för snäll för sitt eget bästa. Tillsammans med kompisarna Alfons, Mållgan och Zacke kämpar de med sina problem: bostadsbrist, krossade hjärtan, opålitliga vänner och psykisk ohälsa.

Sena balkongfester och svårigheter på arbetsmarknaden blandas med övernaturliga inslag – exempelvis utomjordingen Love Warrior, som snart blir en del av gänget. Cecilia Vårhed inspireras både av egenupplevda händelser och fiktion.

– Jag gillar att det är svårt att veta vad som är sant och inte, och att mina serier inte är beroende av att jag själv är med om saker. Jag gillar också att ha med fantasyelement, för då kan jag skriva om det jag har lust för i stunden, konstaterar hon, och fortsätter:

– Någon gång vill jag kanske skriva om något sorgligt och realistiskt, andra gånger vill jag skriva om alver.

Kastade 90 sidor

Trots att alla seriefigurer i "Fattigt skryt" har sina problem, drabbas vissa hårdare än andra av sitt sliriga beteende. När huvudpersonen Älskling blir bostadslös kan hon inte flytta hem till sin mamma, eftersom den arbetslösa moderns bostadsbidrag då skulle ryka. Samtidigt får andra i kompisgänget hyran betald av sina föräldrar.

– Hela gänget är "fucked up", fast på olika villkor, konstaterar Cecilia Vårhed.

Det stökiga kompisgänget är dock inte en representation av dagens unga vuxna i stort, anser hon.

– Nej, ändå inte, men det finns något korn av sanning i det. Alla är individualister och bryr sig bara om sig själva. Mitt första fanzine hette "Stockholmssyndromet" och jag tror att det här är ett beteende kopplat till Stockholm. Men jag vill tro att det här inte är det generella beteendet.

TT: Vad leder den här typen av individualism till?

– Det är kärnan i mycket ont just nu, samtidigt är individualism väldigt uppmuntrat. Andra saker, som att bry sig om andra och sin miljö, faller mellan stolarna.

Arbetet med boken har pågått under flera år. Efter att under en period ha ritat fritt insåg Cecilia Vårhed att hon behövde en röd tråd och ett manus – och tvingades kasta 90 färdiga sidor. Boken är bland annat inspirerad av sitcoms, med kortare sammanhängande avsnitt.

– Jag fick idén att jag skulle släppa en bok innan jag blev 25 år, jag ville inte missa chansen att vara ett underbarn. Men sedan blev det 26 år, och sedan innan 27. Och nu har jag gjort det! konstaterar hon.

Nya uttryck

Som barn var Cecilia Vårhed främst intresserad av manga, men det förändrades när hon under gymnasiet upptäckte alternativserier.

– Jag insåg att man inte behöver rita fint, som man gör i manga. Jag tror att det var jättebra för att utvecklas och för att rita mer expressionistiska uttryck, säger hon.

Just nu studerar Cecilia Vårhed vid Konstfack, innan dess pluggade hon på Serieskolan i Malmö. Den senare valde hon av ekonomiska skäl.

– Jag började på skolan för att jag hade gått en bartenderkurs för 18 000 kronor på lån när jag var 19 och behövde kunna betala tillbaka det på något sätt. Så jag började plugga för att få CSN-bidrag, berättar Cecilia Vårhed skämtsamt.

Fakta: Cecilia Vårhed

Cecilia Vårhed är född 1996 i Ekerö i Stockholms län.

Hon har studerat vid Serieskolan i Malmö och vid Konstfack i Stockholm.

Nu debuterar hon med serieromanen "Fattigt skryt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!