Den brittiska författaren Hilary Mantel är död, meddelar hennes förlag HarperCollins till BBC.
Förlaget uppger att hon avled "hastigt men fridfullt" i torsdags och att var omgiven av familj och vänner.
Hilary Mantel föddes 1952 i Glossop strax öster om Manchester. Hon fick sitt stora genombrott med romanen "Wolf Hall", den första boken i en trilogi om Thomas Cromwell och 1500-talets England. Romanen belönades med Bookerpriset 2009. Uppföljaren "För in de döda" belönades även den med samma pris 2012.
I Sverige är det Weyler förlag som har publicerat Mantels böcker.
– En förfärlig och förkrossande nyhet, säger Anton Gustavsson, som för några år sedan tog över som förläggare efter grundaren Svante Weyler.
– Jag känner starkt att hennes gärning kommer att leva vidare. Hon var en av de mest tongivande författarna vad gäller att forma vår bild av historien.
"Självskriven Nobelpristagare"
Anton Gustavsson träffade aldrig Hilary Mantel, men det gjorde däremot Svante Weyler. Han var hennes förläggare i flera år och reagerar med bestörtning på dödsbeskedet.
– Det är en fullständig chock. Jag kände henne väl. Jag har träffat henne flera gånger och haft henne hemma på middag. Det här är en oerhörd förlust. En av de skarpaste, charmigaste och mest underhållande personer jag någonsin har mött. Min respekt för henne är enorm, säger han.
Enligt Svante Weyler var Mantel en av världens främsta författare, främst genom hennes trilogi om Thomas Cromwell.
– Henrik VIII och det engelska 1500-talet är det mest genomtröskade ämnet som finns, men genom sina väldigt bra tre romaner så förändrade hon hela synen på Thomas Cromwell och Henrik VIII så att de framstår i ett helt nytt ljus. Hon skildrar kungamakten som vad den är, en blodets kamp. Hon skildrar det absurda i kungamakten genom stora romaner, bättre än de allra flesta historiker.
– Det är Nobelpristider. För mig är hon en självskriven Nobelpristagare. Det är obegripligt att de inte har sett det, och nu har de inte längre chansen.
Länge svårt sjuk
Hilary Mantel led under större delen av sitt liv av den gynekologiska sjukdomen endometrios. Hon feldiagnosticerades under flera år och medicinerades, vilket gav upphov till såväl fysiska som psykotiska besvär.
– Det var sjukdomen som gjorde henne till författare. Hon hade först velat bli advokat och sedan politiker, men sjukdomen tvingade bort henne från det. Det var en svår sjukdom, men sista tiden har hon varit bättre och har kunnat delta i filmatiseringen av sina verk och kunnat resa för första gången på många år, säger Svante Weyler.
Jesper Högström, som har översatt samtliga böcker i trilogin till svenska, säger att Mantels författarskap var den sorten som det var riktigt roligt att jobba med.
– Hon hade ett väldigt speciellt språk och språkflöde som det var en utmaning att försöka återskapa på svenska. Det fantastiska med hennes sätt att skriva om historien, och det minns jag att hon sa, var att hon ville undvika efterklokheten, alltså eftervärldens blick på historiska händelser. Hon lyckades med att ge läsaren en känsla av att verkligen vara där och då, säger han.
TT intervjuade Mantel så sent som 2020, då den sista delen i trilogin, "Spegeln och ljuset", kom på svenska. Det var mitt under pandemin och Mantel som tillhörde en riskgrupp satt isolerad i sitt hem i Budleigh Salterton, en liten engelsk kuststad.
– Stora delar av mitt liv har jag ju längtat efter att få vara ensam och kämpat för att få vara det. Har man ett kreativt yrke tror jag att man till viss del är skyddad från känslan av att allt har blivit meningslöst. Jag ser mig själv som en av de tursamma, sade hon.
Hilary Mantel blev 70 år gammal.