En kaxig kokbok för barn

Nu ska även unga briljera i köket. Med en ny kokbok boostar Johanna Westman barns självförtroende (och vuxna får hålla sig undan).

Johanna Westman litar på att barnen är kungar i köket.

Johanna Westman litar på att barnen är kungar i köket.

Foto: Ulrika Pousette

Barnböcker2021-07-31 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Michelle Obamas matprogram för barn, "Våfflan och Mochi", hade premiär på Netflix i år och sedan flera år tillbaka har TV4 spin off-versioner av programformaten "Hela Sverige bakar" och "Sveriges mästerkock" för unga kockar.

Att barn kan stå i köket blir alltmer självklart och det finns många kokböcker som med tydlig pedagogik (och stöttning från "en vuxen") hjälper barn prova på matlagning. Men för Johanna Westman räcker det inte med det. Hon vill starta en matrevolution. Hon uttrycker sin önskan i bokförlaget Rabén & Sjögrens pressinformation: "En dag i veckan är det barnen som lagar maten, i alla familjer i hela Sverige!". Hennes receptbok "Jag fixar middan" innehåller 52 recept, ett för varje vecka under ett år.

För Johanna Westman råder ingen tvekan över att barn kan fixa biffen (eller ännu hellre den vegetariska grytan). Hon har tidigare bland annat gett ut "Första och andra mosboken", kokpekböcker för de allra minsta och tillsammans med Karolina Sparring håller hon i kockfritids och kockkollo på Mosebacke Matstudio i Stockholm. Mest känd är hon kanske som matlagare i SVT:s "Go'kväll", men den här gången vill hon ge över kockhatten till de unga.

Hon litar på barns förmåga att laga mat. Kokboken bjuder på fisk- och köttskola, hackningsguide för grönsaker, genomgång av säsongens mat och de bästa köksredskapen. Men på receptsidorna ger Johanna Westman inte så detaljerad vägledning.

Vi provar konceptet med ett recept i veckan. Våra barn, som är 10 och 12 år, får själva välja rätter.

Föga förvånande blir det pizza första veckan. Och ett pastarecept till andra. Däremot visar de inget intresse för sötpotatisstroganoffen. (Vad är egentligen grejen med sötpotatis?)

Pizzan blir lite blöt och pastan blir ett tvådagarsprojekt. Till den senare matlagningen behövs följande redskap: "zestjärn, måttsats, stekpanna, träslev, stavmixer, mixerbehållare, pastamaskin" med mera. Ni vet sånt där som finns i vilket familjekök som helst. Vi lånar en pastamaskin och struntar i zestjärnet. Men pastan blir torr och behöver en dags extra vila.

Det tar tid att göra pasta själv som nybörjare. Men det varnar inte Johanna Westman för. Hon litar åter till de unga kockarnas förmåga.

Vi drar lärdomen att minst en mer eller mindre aktiv vuxen och lite assistans från internet är bra att ha under matlagningen. Småningom får vi till en riktigt god färsk pasta. Barnen bjuder på stora raviolikuddar fyllda med grönkål, parmesan och ricotta – och framför allt: många fina minnen från tillagningen. Det är kul att laga mat tillsammans!

Veckan efter väljer ungarna att göra en enkel tomatsoppa från boken "Laga – Steg för steg". Boken är skriven av bloggaren Clara Lidström tillsammans med Annnakarin Nyberg och gavs ut 2016 på Rabén & Sjögren. Också denna bok är ett utrop till vuxna att hålla sig undan i köket.

Men nästan varje pedagogiskt matlagningssteg innehåller en varningstext: "Be en vuxen om hjälp". Det blir tjatigt till slut.

Eftersom "Jag fixar middan" riktar sig till något äldre barn, runt tweenie-åldern eller ännu äldre skulle jag säga, är "Laga" en bok för åldern 6-9 år. Största fördelen med "Jag fixar middan" är det självförtroende som den ger.

För mina barn falnar matlagningsintresset lite efter tre veckors försök. Men så en dag händer något när maken "preppar" köket för att göra carbonara.

"Får jag hjälpa till?" undrar dottern.

"Så klart!"