Böckerna som får barnens ögon att lysa på julafton

Hur ska du få ditt tv-spelande barn att läsa böcker? Kanske med den interaktiva boken "Det farliga djupet". I årets barnboksutgivning finns många spännande böcker, här är några av favoriterna.

Årets storfavorit, enligt barnbokskrönikören Matilda Nilsson, heter ”Expeditionen”. I boken färdas de upptäcksresande bland annat över Muskelbergen.

Årets storfavorit, enligt barnbokskrönikören Matilda Nilsson, heter ”Expeditionen”. I boken färdas de upptäcksresande bland annat över Muskelbergen.

Foto: Illustration: Klara Bartilsson

Barnlitteratur 2021-12-18 06:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnlitteraturen är ett kreativt fält, där det finns författare, illustratörer och bokförlag som fortfarande vågar experimentera och leka med formaten. Det märks inte minst under utgivningsåret 2021. I årets bokskörd finns flera böcker med nydanande upplägg. Att välja ut ett års-bästa bland bilderböckerna är ingen enkel uppgift. För att förenkla har presentkvaliteten fått styra urvalet. Här listar jag böckerna som kan få barnens ögon att lysa på julafton.

1. Det nyfikna barnet kan få sitt lystmäte i bilderboken ”Expeditionen” från Mirando Bok. Här går jaget (kallad A. Tusseson) på upptäcksfärd i kroppens anatomi. Boken har likheter med franska tv-serien ”En cellsam historia”, men har fler dimensioner än det klassiska barnprogrammet. Expeditionen är också en berättelse om att växa som människa, att våga gå dit ingen gått före. Konstnären och barnboksdebutanten Klara Bartilssons bildspråk är mångbottnat och intresseväckande. Författare är dramatikern Tuvalisa Rangström.

2. För gamern kan ”Det farliga djupet – Ett interaktivt äventyr” bli en spännande läsning. Boken är skriven av marinbiologen Linus Hammar Perry och havsbilderna är målade av Josephine Lawrence. "Det farliga djupet" är ett integrerat speläventyr där läsaren får försöka ta sig fram i livet som en fisk. Likt i många digitala spel kan din torskkaraktär dö på vägen, men händer det är det bara att backa ett steg och börja om. Läsaren får lära sig att som torskyngel är det bättre att vara försiktig, än modig. Man får bara hoppas att det inte hämmar barnets nyfikenhet i andra sammanhang.

3. Gillar du när det blir riktigt rysligt och läskigt? ”Furan” är småbarnsskräckisen som verkligen lyckas med sitt upptåg. Lisen Adbåge har med enkla medel skapat en thriller för de minsta. Augustprisnominerade "Furan" kan jämföras med rysliga filmer som "The Shining" eller klassiska skräckfilmer av Hitchcock. Det kryper i märg och ben när fötterna får rötter. Boken är utgiven på Rabén & Sjögren.

4. Till dig som sticker ut. ”Clownen som inte var så rolig” är en litterär version av Dumbo, men utan fåniga stora elefantöron. Clownen Dummy har en personlighet som manar till eftertanke, snarare än skratt. Så småningom blir Dummy älskad för den han är, och publiken får stora tankeställare. "Clownen som inte var så rolig", skriven av Kim Fupz Akakeson, kom ut på danska 2020 och gavs ut av Alfabeta i år i svensk översättning av Barbro Lagergren. Stian Holes collage andas distanserad och kaosartad cirkus. 

5. Över 150 sidor uppslagsverk för draknörden. Johan Egerkrans har mutat in ett eget konstområde som rör monster, legender och oväsen. I år fick han Elsa Beskow-plaketten för sin samlade produktion. När han nu fått sätta tänderna i världens mytologier kring drakar kan man bara tänka sig att han jublade. Ingen kan levandegöra dessa bestar som Johan Egerkrans. Boken ”Drakar” är utgiven på förlaget B Wahlströms.

6. En bok för filosofen. Johanna Schaibles ”Det var en gång och blir så mycket mer” är en småbarnsbok ”som förvånar med sitt format, mer än i sin prosa” som jag skrev i en tidigare krönika. Likt ett timglas blir bokens sidor mindre för att sedan bli större igen. Ungefär som de stora frågorna gör när vi börjar söka svar på dem. De växer i stället för att krympa. Boken är utgiven på Lilla Piratförlaget.