"Vi håller på tills vi hittar en arvtagare"

Blankaholms gästgiveri är till salu, men i sommar pågår verksamheten precis som vanligt med övernattningar, restaurangverksamhet och musik.

När Gösta och Shuly Holmer öppnade gästgiveri i Blankaholm för 23 år sedan tillverkade Gösta Holmer mycket av inredningen.

När Gösta och Shuly Holmer öppnade gästgiveri i Blankaholm för 23 år sedan tillverkade Gösta Holmer mycket av inredningen.

Foto: Karin Hertz

Blankaholm2018-07-07 07:00

Det är lätt att få känslan av att gästgiveriet i Blankaholm har många år på nacken. Men det är faktiskt "bara" 23 år sedan som Shuly och Gösta Holmer slog upp portarna.

– Jag gick runt i Blankaholm och frågade Blankaholmsborna om de trodde att det kunde finnas behov av restaurang och övernattning, säger Shuly Holmer.

På den tiden fanns det ingen Blankaholmsskylt vid E22, så bland det första Gösta och Shuly Holmer gjorde var att sätta upp en.

– De första gästerna var före detta studenter från Chalmers som samlades här för sin årliga fest. Då hade inte färgen riktigt torkat, säger Shuly.

De första 15 åren arbetade hon 365 dagar om året. Paret Holmer tog emot konferensgäster, arrangerade musikkvällar även under höst och vår samt serverade julbord.

– Jag gjorde möbler till varje rum i gustaviansk stil, både speglar och sänggavlar, berättar Gösta, som också är verksam som konstnär.

Blankaholms gästgiveri har varit till salu en tid och är det fortfarande.

– Vi håller på tills vi hittar en "arvtagare" och slutar när vi slutar. Gästgiveriet är inte sålt än, vi låter det rulla på ett tag till, säger Gösta och berättar om sommarens musikkvällar.

Makarna Holmer har arrangerat musikkvällar ända sedan starten 1995. Lokalen är liten och musiker och publik kan nästan nudda varandra.

– Det skapar en viss atmosfär och jordnära på något sätt. Det har vi hållit fast vid i nästan 25 år och det har varit väldigt lyckat, säger Gösta.

Många musiker och stammisar har avbildats av Gösta Holmer. Här syns sångerskan Jenny Bohman tillsammans med Monaco blues band.
Många musiker och stammisar har avbildats av Gösta Holmer. Här syns sångerskan Jenny Bohman tillsammans med Monaco blues band.
Blankaholms gästgiveri

Öppnades den 21 maj 1995.

Pensionat och restaurang som ligger bredvid Blankaholms lanthandel.

Drivs av Shuly och Gösta Holmer.

Arrangerar musikkvällar i sommar.

Den 14 juli uppträder bluessångerskan Erika Baier & the Business.

Den 22 juli kommer Sophia Hogman, Rebecka Hjukström och Louise Holmer i Abalone Dots.

Singer-songwritern John Holm är sist ut den 11 augusti.

Tidigare i sommar har Ewert Ljusberg och Sanna Carlstedt uppträtt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!