Mässan äger rum 23–26 september i Göteborg och på Bokmässan Play. Där strömmas de seminarier som tar plats på scenerna och i inspelningsstudior i Göteborg, samt några förinspelade samtal med internationella författare som Emma Cline, Jonathan Franzen och Douglas Stuart.
– I princip alla nordiska gäster är på plats. På grund av rådande läge medverkar de allra flesta utanför Norden digitalt i förinspelade intervjuer, där vi använder oss av en virtuell studio som förbättrar tittarupplevelsen. Några medverkar även på länk i seminarier tillsammans med författare och ett par författare kommer till Göteborg, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.
Drygt 650 författare, forskare med flera deltar i cirka 250 seminarier som speglar samtiden, framhåller Oskar Ekström. I år handlar det bland annat om Sveriges coronastrategi och gängkriminalitet men det görs också internationella utblickar kring demokratifrågor i exempelvis Ryssland, Hongkong och Myanmar. Scener som Se människan, Globala Torget, Forskartorget och Lärarscenen finns kvar. Men samtalen förs inför en starkt begränsad sittande publik.
För att ta del av mässan på plats krävs en inträdesbiljett för 995 kronor per dag som också, bland annat, ger tillgång till Bokmässan Play. Till skillnad från i fjol, då samtalen strömmades gratis till alla intresserade, måste de digitala besökarna i år köpa ett pass för 395 kronor, vilket ger tillgång till seminarierna fram till 31 december.
TT: Hur många tror ni är beredda att betala det?
– Vi har helt enkelt inte möjlighet att tillgängliggöra innehållet utan kostnad i år igen. Vi hoppas att årets program med över 650 nationella och internationella medverkande och tjänsten Bokmässan Play ska vara attraktivt för Sveriges bokälskare, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.