Amanda Lind: Livsverk går till spillo

Medan folk trängs på krogen får kulturen och idrotten bära ett "oproportionerligt stort ansvar" för smittspridningen. Det menar kulturminister Amanda Lind (MP) som betonar att ambitionen att höja publikgränsen kvarstår.
–Det ska kunna tas ett beslut, säger hon till TT.

– Redan från början slogs jag av att det här kommer att pågå länge och att vi riskerar att få långtgående konsekvenser. Vi måste vara uthålliga, det gäller regeringen men också också regioner och kommuner, säger Amanda Lind (MP)

– Redan från början slogs jag av att det här kommer att pågå länge och att vi riskerar att få långtgående konsekvenser. Vi måste vara uthålliga, det gäller regeringen men också också regioner och kommuner, säger Amanda Lind (MP)

Foto: Claudio Bresciani / TT

Brott & Straff2020-10-15 18:55

Delar av den svenska operaeliten har just sjungit i protest mot regeringens stränga publikrestriktioner på trottoaren utanför riksdagshuset: "Fångarnas kör" av Verdi med strömmat stöd från andra opera- och konserthus i landet. Efter sju månader, varav merparten med stängda teatrar, och nu med högst 50 personer i publiken, har de fått nog.

Kulturminister Amanda Lind (MP) får ta emot mer än 10 000 namnunderskrifter, insamlade på bara några dagar, med kravet att "öppna salongerna" igen.

Hon äter halstabletter och dricker te för att få rösten att hålla efter en förkylning, men ministern har inte haft covid-19.

– Jag tar del av så många berättelser från kulturskapare. Det är livsverk som går till spillo nu, människor som beskriver hur de plockar barnen ur kulturskolan för att de inte har råd att betala anmälningsavgiften. Jag ägnar all min vakna tid, även nätterna, åt att stötta kulturen i corona; få till stödpaket, jobba för att få till undantag och släppa på mer publik.

Lydde Folkhälsomyndigheten

Ändå har regeringen nu vid två tillfällen valt att inte höja publikgränsen från 50 till 500 för sittande publik. Detta trots arrangörernas detaljerade planer för hur man på säkert sätt ska kunna ta emot fler. När smittspridningen ökade i Sverige och Europa bad Folkhälsomyndigheten ministrarna att avvakta, vilket de också gjorde.

– Men i grunden är ju bedömningen att det ska kunna tas ett beslut om undantag för sittande publik med det här avståndskravet. Nu har vi en nära diskussion med Folkhälsomyndigheten, jag hoppas vi kan ta beslut så snart det bara går, säger Amanda Lind.

TT: Kan du ge några tidsramar?

– Så snart det går. Jag vill verkligen betona att ambitionen att fatta beslutet ligger fast.

Men måste då Folkhälsomyndigheten ge grönt ljus? Amanda Lind framhåller att det är regeringen som tar själva beslutet men att man "behöver ha en dialog med Folkhälsomyndighetens experter".

TT: Det låter som att du tycker att förutsättningarna redan finns?

– Arrangörerna har tagit fram väldigt noggranna planer. Det förslag som regeringen har tagit fram handlar om att hålla avstånd och det finns väldigt många lösningar i branschen. Jag vill att vi ska kunna ge branschen de här möjligheterna nu.

"Enorma problem"

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har konsertarrangören Live Nation nu "enorma ekonomiska problem". För dem kommer höjt publiktak inte att räcka, konstaterar Amanda Lind som hänvisar till de ekonomiska stödpaketen, däribland höstens krisstöd på 1,5 miljarder kronor.

– Jag ser framför mig att vi behöver vara uthålliga och se om vi måste fatta beslut om ytterligare insatser.

Däremot kan artister numera uppträda för större publik – förutsatt att den samtidigt äter. Tanken var att den möjligheten skulle träda i kraft samtidigt med höjda publikgränser, men så blev inte fallet.

Pandemin kommer att pågå länge, vilket kräver nya långsiktiga strukturer, framhåller Amanda Lind. Parallellt med att ta fram en ny lagstiftning i stället för den trubbiga ordningslagen som nu gäller pågår arbetet med att genomföra undantag från denna. Det hindrar inte att människor fortfarande kan trängas på köpcentrum och på krogarna runt Stureplan i Stockholm men inte vara fler än 50 som sitter tysta och åtskilda i en teatersalong.

– Jag tror att vi alla ser att det är orimligt. Vi behöver se till att det inte är trängsel någonstans och se på hur vi beter oss i köpcenter, samtidigt som restauranger och butiker måste göra det möjligt att besöka dem på ett smittsäkert sätt. Jag ser framför mig att vi så snart som det bara går kan öppna upp för mer publik i salongerna och på läktarna under strikt smittsäkra former.

Publikrestriktioner

Sedan den 29 mars är publikgränsen på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

Den som ändå anordnar en sådan sammankomst eller tillställning riskerar böter eller fängelse upp till sex månader. Polisen kan också upplösa en sammankomst som strider mot förordningen.

Den 29 september beslutades om ett undantag för kaféer och restauranger, för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringsställen.

Tidigare i höstas öppnades för ytterligare undantag som skulle möjliggöra för arrangemang med upp till 500 deltagare med glest sittande publik, minst en meters avstånd mellan varandra. Men den 8 oktober beslutade regeringen att inte införa detta undantag då, utan att skjuta fram det med anledning av den ökande smittspridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!