HD friar Frej Larsson

Högsta domstolen (HD) friar Frej Larsson i det omstridda åtalet om hot mot tjänsteman. Därmed upphävs den tidigare fällande domen i Svea hovrätt. –Det är en viktig markering och ett avgörande för yttrandefriheten, säger artistens advokat Viktor Banke till TT.

Rapparen och musikern Frej Larsson. Arkivbild

Rapparen och musikern Frej Larsson. Arkivbild

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Brott & Straff2021-03-31 09:17

Att Frej Larsson, som tidigare dömts för hot mot tjänsteman för sin låt ”Då ska hon skjutas”, nu frias av Högsta domstolen välkomnas av artistens advokat Viktor Banke.

– Det är en viktig markering och ett avgörande för yttrandefriheten. Det här är en markering från rättssamhällets sida om att vi lever i ett öppet och pluralistiskt samhälle där man måste tåla vissa kritiska, om än obehagliga, uttalanden, säger han till TT och fortsätter:

– Det är priset för att leva i ett öppet samhälle och yttrandefriheten är extremt viktig i ett sådant samhälle.

HD skriver i dagens beslut att "yttrandefrihetsintresset måste tillåtas få ett stort spelrum, och domstolen poängterar att texter och musik som framförs i kulturella sammanhang måste få tillåtas vara "provokativa, utmanande och provocerande".

När provokationen framförs som ett hot om våld har visserligen en gräns passerats, konstaterar rätten, men det avgörande är om det påstådda hotet framstår som allvarligt menat.

Oenig rätt

Två av rättens ledamöter var dock skiljaktiga och ansåg att Frej Larsson skulle dömas för hot mot tjänsteman.

– De delade hovrättens bedömning och menade att man ska se mer restriktivt på den här typen av uttalanden, så jag är glad att det inte vann gehör hos majoriteten, säger Viktor Banke.

Det var efter ett narkotikatillslag mot en spelning i Stockholm 2018 som Frej Larsson publicerade ett inlägg på Instagram, där han skrev att en kvinnlig polis skulle "filéas". Samtidigt släppte han låten "Då ska hon skjutas".

Segdragen process

Den segdragna rättsliga processen mot Frej Larsson inleddes när Stockholms tingsrätt först friade artisten, då man ansåg att det inte gick att vare sig binda Larsson till publiceringen eller bevisa att han menat allvar med hotet om våld i låten.

Efter att åklagaren överklagat meddelade Svea hovrätt i oktober 2019 att det inte rådde några tvivel om att låten var ämnad som ett hot mot polisen i fråga. Målet gick därefter vidare till HD – som i dag friade artisten från anklagelserna om hot mot tjänsteman.

Frej Larsson är bland annat känd från grupperna Far & Son och Maskinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!