Filmfestivaler med nya utmaningar

Cannesfestivalen 2021 är i full gång och Filmfestivalen i Venedig förbereder sig för en senarelagd festival i september. Det ger hopp om en mer livfull biohöst.

Den röda mattan installeras vid Palais des Festival inför öppningen av 74:e international film festival i Cannes.

Den röda mattan installeras vid Palais des Festival inför öppningen av 74:e international film festival i Cannes.

Foto: AP Photo/Brynn Anderson

Cannes2021-07-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I skrivande stund pågår Cannes filmfestival 2021. Imorgon, lördag 17 juli, presenterar juryn vilken film som ska få den prestigefulla Guldpalmen. Dessutom får amerikanska skådespelaren och regissören Jodie Foster ta emot årets Hedersguldpalm.

Ceremonin kan ses gratis via festivalens hemsida www.festival-cannes.com. Något som förmodligen inte kommit till stånd utan all digitalisering vi tvingats till under året. (Men tänk om vi inte haft digitala möjligheter under pandemin!)

Filmvärlden verkar ha gått igenom en metamorfos under detta kulturmörka år. Cannesjuryn för den officiella tävlingsklassen har för första gången en majoritet kvinnor, fem av nio, och det är första gången en svart filmmakare, amerikanska regissören Spike Lee, som är ordförande.

Även juryn för klassen "Un certain regard", med nyskapande och djärvare verk har kvinnomajoritet, ledd av brittiska regissören Andrea Arnold. De presenterar sin vinnare redan ikväll, fredag.

Det är inte så många USA-producerade filmer som tävlar i år, men desto fler franska. För en svältfödd biofantast är det mumma att blicka in på festivalens hemsida och dess filmtrailers. Som att doppa näsan i en visuell godispåse vilken vi kan få smaka mer från i svenskt biomörker under hösten.

Blir det amerikanska surrealisten Wes Anderson, som än en gång skapat en säregen värld i "The french dispatch" som kniper priset? Filmtiteln är namnet på en fiktiv fransk tidning i Kansas och filmen handlar om några av dess berättelser i det sista numret. Karaktärsstjärnor som Benicio del Toro och Frances McDormand borgar för att den här filmen är något extra.

Eller kanske Paul Verhoven religiösa och erotiska thriller, "Benedetta", som utspelas i ett nunnekloster på 1600-talet kan ha en chans, liksom Leos Carax engelskspråkiga debut, den romantiska musikalfilmen "Annette" som öppnade festivalen. Där spelar Adam Driver en ståuppare som får ett särbegåvat barn med en operasångerska, gestaltad av Marion Cotillard. 

Det närmaste ett svenskt deltagande i tävlingsklassen är franska regissören Mia Hansen-Loves "Bergman Island", där ett filmskaparpar reser till Fårö för att inspireras av Ingmar Bergmans ande.  Men Bergmanandan nästlar sig in i deras egen relation, deras verklighet och fiktion flyter ihop. Denna internationella samproduktion är delvis inspelad på plats på Fårö, men har inga svenskar i ledande roller. Väl dock Tim Roth och Mia Wasikowska.

Cannesfestivalen har också fått en mer miljömedveten profil. Inga plastflaskor med vatten finns inom festivalområdet, maten som serveras är närproducerad, stjärnorna transporteras med el- eller hybridbilar och röda mattan är tillverkad av återvunnet material.

Men vi får väl förmoda att gästande amerikanska stjärnor som Matt Damon, Jodie Foster och Steve McQueen tagit flyget över Atlanten.

Under juli håller Venedig filmfestival som bäst på att välja bland bidragen. Festivalen har skjutits på och ska pågå 1 – 11 september, som alltid på badortsön Lido. Eftersom förra årets festival ställdes in så är det två års filmskapande av sovra ur.

I år är det den 78:e i ordningen, festivalen är världens äldsta. Den har startat en egen strömningstjänst som visar mindre kända festivalfilmer från femton år tillbaka.

Vinjett...

I september kommer också nya festivalfilmer att visas i den.

Själv ser jag fram emot att sjunka in i nya filmiska världar i höst från en biograffåtölj.