Joy Ellis "De förlorade döttrarna" (Lind & Co)
Jag brukar ha lite svårt för brittiska deckare, men i Joy Ellis har jag funnit en ny favorit. I den andra boken om Rowan Jackman och Marie Evans har deras team fått flera anmälningar om försvunna flickor på sitt bord. När en av flickorna hittas mördad och en annan hittas vid liv börjar spåren peka mot de hemliga fester som arrangeras i trakten. Fester där vuxna män bjuder ungdomar på droger för att sedan titta på och filma när dansen övergår till rena orgierna.
Förutom den höga spänningsfaktorn i boken känns det befriande med ett utredningsteam där alla lever under socialt ordnade former, tycker om varandra och är riktigt kompetenta. Det går utmärkt att engagera läsaren i polisernas liv ändå.
Emelie Schepp "Björnen sover" (Norstedts)
Det kan kännas överflödigt att tipsa om en deckardrottning som Emelie Schepp, men "Björnen sover" går inte att förbise. I den sjunde boken om Norrköpingsåklagaren Jana Berzelius hittas en före detta Kalmarpolis mördad i sitt hem i Kolmården. I den uppsprättade magen har mördaren lämnat en ledtråd. Samtidigt som utredarna följer spåren och hamnar hos en kvinnlig före detta kollega till offret har Jana Berzelius relationsproblem kopplade till hennes mörka förflutna. Det här är en smart och lagom snärjig historia där man snart anar att det inte är givet vem som jagar vem. Desto mer givet är att Emelie Schepp förtjänar sin plats bland Sveriges mest hyllade deckarförfattare.
Ulf Kvensler "Sarek" (Albert Bonniers förlag)
Det här är verkligen en sådan där bok som fångar läsaren redan på första sidan och håller kvar sitt grepp. Fjällvandraren Anna hittas svårt medtagen i Sareks nationalpark. När hon förhörs på Gällivare sjukhus får polisen klart för sig att hon ingått i ett sällskap med fyra personer och att något fruktansvärt har hänt. När Anna börjar sin berättelse inser man snart att det inte bara är naturens krafter som ligger bakom katastrofen, vad den nu består i.
Ulf Kvensler är manusförfattare känd från succéer som "Solsidan", "Molanders" och "Vår tid är nu". Även Sarek var från början tänkt som ett filmmanus, innan det förvandlades till en roman. Men jag sätter en slant på att den blir filmatiserad ändå framöver.